Linkovi

Crna Gora obilježava Dan državnosti, čestitke uputili Bajden i Blinken


Svečana akademija povodom Dana državnosti Crne Gore (Foto: X/@jakovmilatovic)
Svečana akademija povodom Dana državnosti Crne Gore (Foto: X/@jakovmilatovic)

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je gradjanima Crne Gore Dan državnosti u ime SAD.

“Ohrabreni smo daljim napretkom Crne Gore na putu ka pristupanju u EU i unaprijed se radujemo njenom punopravnom članstvu u evropskoj zajednici”, poručio je Blinken u saopštenju.

Ocijenio je da Crna Gora obezbjedjuje prosperitetnu budućnost za svoje gradjane, “dok nastavlja da promoviše ekonomsku integraciju u regionu i pokazuje posvećenost demokratskim vrijednostima”.

“Ponosni smo što je Crna Gora lider u regionu, ispunjavajući cilj od 2 odsto BDP-a za odbranu u NATO-u i promovišući evroatlantske integracije širom Zapadnog Balkana. Danas proslavljamo naše snažno i trajno prijateljstvo”, naveo je Blinken u saopštenju.

Milatović: Prevazići podjele

"Unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. Crna Gora nikada nije uzmicala pred neprijateljem, niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća", poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Miltović na prijemu povodom Dana državnosti organizovanom u rezidenciji šefa države.

"Uvjeren sam da smo, svi zajedno, kadri da prepoznamo temeljne vrijednosti oko kojih treba da unapređujemo društvenu koheziju, u isto vrijeme štiteći pravo na nacionalnu, vjersku i kulturnu različitost svakog pojedinca", rekao je Milatović.

Crnogorski predsjednik je kazao da su “u 13. julu sabrani borba i sloboda, dvije neraskidive odrednice koje su obilježile našu istoriju, začetak i ishodište naše državotvorne težnje”.

“Antifašizam predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se kao pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama. Živjelo ga je kroz viševjekovni multikulturalni skalad, toleranciju i suživot ,urođeni osjećaj da se razlikujemo samo po količini ljudskosti koju nosimo u sebi, uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na prijemu na Cetinju povodom Dana državnosti.

Milatović navodi da, u vremenu koje dolazi, predstoji još mnogo izazova.

"A ono neka bude vrijeme promjena nabolje, bićemo mu naredni. Živjela demokratska, građanska i evropska Crna Gora", zaključio je crnogorski predsjednik.

Svečanom prijemu koji je predsjednik Crne Gore,povodom Dana državnosti, organizovao na Cetinju prisustvovali su predstavnici političkog, privrednog, naučnog, kulturnog, sportskog života Crne Gore, kao visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija i predstavnici diplomatskog kora.

Predsjednik SAD Džozef Bajden čestitao Milatoviću Dan državnosti: SAD stoje uz Crnu Goru

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je čestitku predsjedniku države Jakovu Milatoviću i građanima Crne Gore povodom 13. jula - Dana državnosti.

On je kako je saopšteno iz službe Predsjednika Crne Gore, istakao je da je “Crna Gora ostvarila značajan napredak u unaprjeđenju svojih nastojanja da pristupi Evropskoj uniji” i naglasio da “SAD stoje uz Crnu Goru, dok naša država preduzima reforme neophodne za članstvo”.

SAD čvrsto vjeruju da ovaj put reafirmiše euroatlantske vrijednosti Crne Gore i da će stvoriti prosperitetniju i sigurniju budućnost za njene građane. Radujem se produbljivanju partnerstva između naših nacija i prijateljstva naših ljudi u godinama koje su pred nama“, stoji u čestitki predsjednika Bajdena.

On je dodao da kao saveznici u NATO-u „dvije zemlje rade zajedno na jačanju evropske bezbjednosti“.

Crna Gora obilježava Dan državnosti 13. jul, kada je 1878. dobila međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu, a 1941. počeo narodni ustanak crnogorskog naroda protiv fašističke okupacije.

XS
SM
MD
LG