Linkovi

Crna Gora dobila pozitivan IBAR, Varhelji poručio da je Evropa spremna za proširenje


Crna Gora dobila pozitivan IBAR
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Crna Gora dobila pozitivan IBAR

Šefovi diplomatija zemalja članica EU u srijedu su dali Crnoj Gori pozitivan Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), čime je nakon duže vremena zemlja napravila važan korak ka članstvu u EU, a evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio da je Evropa spremna za proširenje.

Evropski komesar za proširenje zahvalio je crnogorskim kolegama “na naporima da se ubrzaju i prodube reforme vezane za EU”.

“Danas je istorijski trenutak… nešto što smo dugo čekali kada je Crna Gora u pitanju”, rekao je Varhelji i dodao da “danas svjedočimo uspjehu u ovom poslu, svjedočimo dostignuću i da Crna Gora konačno napreduje na svom putu ka članstvu u EU”.

Varhelji je rekao da “ne bi trebalo da bude greške” i dodao da ova međuvladina konferencija pokazuje da je “EU spremna da krene naprijed sa proširenjem”.

“Sada ćemo otvoriti završnu fazu pregovora s Crnom Gorom… Ova završna faza pristupnih pregovora znači da je pristupanje neizbježno”, kazao je Varhelji.

Evropski komesar je ocijenio da je “ono što smo postigli u proteklih šest mjeseci nije samo izvanredno, već bi moglo biti primjer za druge”.

“Međuvladina konferencija jasno pokazuje da Komisija stoji uz zemlje kandidate i da smo odlučni sprovesti potrebne reforme zajedno s tim zemljama, ali ne možemo to učiniti umjesto njih. Crna Gora nam je dala primjer kako je to kada imamo obavezu i isporuku zemlje kandidata”, poručio je.

Varhelji je naveo da se proces pristupanja EU temelji na zaslugama i istakao da “moramo biti jasni da je ovo, na prvom mjestu, zahvaljujući radu Crne Gore”.

On je dodao da “moramo nastaviti s političkom voljom i predanošću da nastavimo tim putem”, navodeći da je “danas bio jako ohrabren jasnom opredijeljenošću premijera Spajića da nastavi tim putem”

Varhelji je ocijenio da su “pristupni pregovori najsnažniji transformativni alat kada su u pitanju zemlje kandidati za nastavak vlastite modernizacije, uključujući i Crnu Goru, a to takođe treba da poveća stabilnost, prosperitet za dobrobit svih u Crnoj Gori”.

“Gledajući unaprijed, vrlo je važno da iskoristimo zamah koji smo stvorili, znači da sada treba zatvoriti poglavlja, kad god poglavlja budu spremna za zatvaranje. S naše strane, sigurno, učinićemo sve da se to dogodi u narednim mjesecima”, rekao je.

Crnogorski premijer Milojko Spajić rekao je da od 26. juna proces EU integracija neće više nikad biti podređen partijskim ni drugim interesima i zahvalio na povjerenju Evropi, svim državama članicama, Hrvatskoj i Sloveniji i saveznicima.

“Povratili smo davno izgubljeno povjerenje i to je bio jedan od najvažnijih zadataka", rekao je Spajić koji je ocijenio da je dobijanje IBAR-a "Berlinski kongres vladavine prava", te da su rezultati koje je postigla Crna Gora “najzad i prepoznati”.

Spajić je rekao da Crna Gora "neće stati ovdje” i da je “ovo samo početak”, podsjećajući da je zemlja ispunila “tek minimum zahtjeva koji ima EU”.

“Ali, mi se ne zadovoljavamo minimumom, želimo da budemo izvrsni u svim poglavljima. Očekujem veliki rad i zalaganje, novi optimizam, novu energiju Vlade, a nadamo se da će i parlament nastaviti da nas gura prema istom cilju", rekao je Spajić.

Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Lahbib rekla je na konferenciji za medije u Briselu da su u EU bili uvjereni da, uz istinsku političku volju, Crna Gora može ostvariti stvarni napredak i ostvariti ciljeve u vladavini prava.

“I evo nas, prije kraja našeg (belgijskog) predsjedavanja, poslušali ste naše pozive i postigli impresivne rezultate…”, rekla je Lahbib.

Belgijska šefica diplomatije navela je da je “tokom proteklih pet mjeseci, crnogorska vlada usvojila ključne zakone i izvršila strateške reforme kako bi ispunila privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24”.

Ona je rekla da su jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i efikasnosti pravosuđa, borba protiv korupcije i obezbjeđenje čvrstih i nezavisnih institucija, ključni za napredak u pristupanju i sam proces.

“Danas smo prepoznali dostignuća Crne Gore. Zemlja je postigla važnu prekretnicu ispunjavanjem privremenih mjerila vladavine prava. Ovaj napredak sada omogućuje Crnoj Gori da nastavi s privremenim zatvaranjem preostalih poglavlja”, kazala je.

Lahbib je poručila da u EU očekuju da Crna Gora nastavi s naporima da osigura nezavisnost pravosuđa, te da intenzivira napore u borbi protiv korupcije i implementaciji zdrave anti-diskriminacijske politike.

Ona je navela i da je Crna Gora je značajno napredovala u poglavlju 24 – pravda, sloboda i bezbjednost.

“Sada smo spremni preći na završnu fazu integracije Crne Gore u EU i, kao što dobro znate, EU vas podržava u svakom koraku”, poručila je Lahbib.

Milatović: Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, vjerujem da može do članstva 2028.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da Crna Gora dobijanjem pozitivnog IBAR-a "ulazi u novu, nadamo se završnu, fazu evropskih integracija" i dodao da vjeruje da Crna Gora može postati punopravna članica EU 2028.

Jakov Milatović, predsednik Crne Gore (Foto: AP/Darko Vojinovic)
Jakov Milatović, predsednik Crne Gore (Foto: AP/Darko Vojinovic)

"Sjećate se da sam prošle godine rekao da Crna Gora može da postane punopravna članica 2028. godine. To jeste ambiciozan plan, ali ja i dalje mislim da je zaista realan. Dobro je i da je sada klima u Briselu drugačija kad je u pitanju proces proširenja i da je i sama Evropa shvatila dodatno da je proces proširenja takođe nešto što dodatno znači stabilnost i u ovom dijelu Evrope i za čitavu Evropu”, rekao je i dodao da je “umjereni optimista, kao i uvijek”.

Predsjednik Crne Gore pozvao je sve donosioce odluka da, kako je rekao, "istinski pristupe procesu integracija, da se on ne svede samo na štrikiranje određenih stvari, nego na istinske reforme prije svega u domenu vladavine prava i ekonomskih reformi".

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je sinoć, govoreći na svečanosti povodom Dana nezavisnosti SAD, da već želi da čestita Crnoj Gori dobijanje pozitivnog IBAR-a.

“Sjutra će se u Briselu uveliko slaviti i cijela ambasada želi da vam čestita na postizanju pozitivnog ishoda izvještaja. Već narednog dana, međutim, crnogorski lideri moraju da se vrate teškom, tehničkom poslu, završetka procesa pristupanja”, poručila je ambasadorka sinoć na prijemu.

Ona je, takođe, poručila da SAD “radi na tome da pomognemo jačanje vladinih institucija kako bi bile sposobne da se bore protiv korupcije".

"Podržavamo jake organizacije civilnog društva koje štite interese građana i pomažu izgradnju kapaciteta javnog sektora. Pružamo podršku u jačanju i profesionalizaciji crnogorskog medijskog sektora i unapređivanju medijske pismenosti u borbi protiv zlonamjernih manipulacija informacijama”, kazala je Rajzing Rajnke, prenosi RTCG.

XS
SM
MD
LG