Linkovi

Crna Gora: Milatović predložio Spajića za mandatara


Predsednik Crne Gore Jakov Milatović na Cetinju, 10. avgust 2023.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović na Cetinju, 10. avgust 2023.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je u četvrtak da će Skupštini Crne Gore predložiti da mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore bude predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić. Milatović je rekao da su Spajića, tokom konsultacija, "podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta u Skupštini".

"U postupku konsultacija iskristalisao se samo jedan predlog kandidata za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, a to je nosilac liste Evropa sad, Milojko Spajić. Njega su podržali PES sa partnerima na zajedničkoj listi sa ukuopno 24 poslanika, Demokratska Crna Gora sa sedam poslanika, Bošnjačka stranka sa šest poslanika, SNP sa dva, Albanska alternativa i Demokratski savez, takođe, sa dva poslanika, Demokratska unija Albanaca sa jednim poslanikom, Forca sa jednim i HGI sa jednim poslanikom", kazao je Milatović na konferenciji za novinare na Cetinju.

Milatović predložio Spajića za mandatara
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Predsjednik Crne Gore dodao je da je "određeni broj političih subjekata, u prvom redu, iz koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore istakao spremnost da podrži Spajića nakon eventuaalnog dogovora o Vladi".

Milatović je rekao da od Spajića i svih aktera koji učestvuju u pregovorima očekuje odgovornost i ekspeditivnost, navodeći da ustavni rok za predlaganje programa i sastava vlade počinje od dana određivanja mandatara i traje 90 dana.

Milatović navodi da je Crnoj Gori potrebna "stabilna politička vlada, nesporne evropske i reformske profilacije".

"Ako gospodin Spajić ne bude mogao da sastavi vladu, on može da vrati mandat. Zakonom je tada predviđeno da obavim novu rundu konsultacija i dam mandat nekom drugom", rekao je Milatović.

Crna Gora: Okončane konsultacije o mandataru
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Milatović je na konferenciji za novinare saopštio da proces konsultacija sa političlkim subjektima "nikada nije bio inluzivniji i sadržajni" i dodao da "postoji konsenzus svih subjekata o neophodnosti ubrzanja procesa EU intgracija, unapredjenju vladavine prava i bobi protiv organizovanog kriminala i korupcije i unapređenju životnog standarda".

"Jačanje kredibilnosti NATO članstva Crne Gore nalazi se u vrhu projektovanih prioriteta većine političkih subjekata, a takođe sam, iz razgovora koje sam imao, konstatovao da nijedan politički subjekat apsolutno ne dovodi u pitanje članstvo Crne Gore u NATO" , rekao je Milatović.

XS
SM
MD
LG