Linkovi

Saslušanja zbog eksploatacije šljunka u Morači, Abazović najavio obračun sa građevinskom mafijom


Eksploatacija šljunka u Morači (Foto: Predrag Milić/VOA)
Eksploatacija šljunka u Morači (Foto: Predrag Milić/VOA)

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su u četvrtak da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici u toku saslušanje četiri juče privedene osobe osumnjičene za nelegalnu eksploataciju šljunka na rijeci Morači, najavljujući odlučan obračun protiv građevinske mafije.

“To što se dešava na obalama Morače je kataklizma i ekocid”, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na konferenciji za štampu u Podgorici. "Vlada je odlučna, ne samo kada je u pitanju ova lokacije, nego i druge, da se obračuna sa građevinskom mafijom".

On je naveo da se iz foto i video materijala vidi da rijeka, koja je imala dva kraka, sada ima samo jedan, navodeći da te da se eksploatacija vršila potpuno ilegalno i da su “milioni eura izvučeni iz korita rijeke, devastirajući prostor i onemogućavajući građane da imaju pijuću vodu, odnosno da se promijeni kompletna ekološka slika tog prostora".

"Vlada je odlučna, ne samo kada je u pitanju ova lokacije, nego i druge, da se obračuna sa građevinskom mafijom. Ovakav javašluk, nepoštovanje propisa, djeovanje van koncesija, van svih pravila, pritom se pretvarajući u velike dobrotvore i kompanije koje djeluju društveno-odgovoreno, a sa druge strane raditi ovo godinama, na ovakav način, je katastrofa....", rekao je Abazović I dodao da “ako neko želi da vadi šljunak ili d avrši eksploataciju, to treba da radi u skladu sa zakonom".

Abazović je rekao da “pravda treba da ide prema velikim kompanijama, a ne prema vozačima kamiona” i dodao da selektivnost pravde ne treba da postoji, ističući da izvršna vlast ne može da utiče na odluku suda.

"Ta kompanije ubjedljivo dobija najviše tendera, i svaka čast, ali ne možete da kradete šljunak, a da se predstavite kao neki veliki dobrotvor, a da ljudi ostaju bez vode, rijeke bez korita... Ako radite autoput, platite šljunak, nema problema, ali nemojte da kradete. Svako koga zateknemo u ilegalnoj eksploataciji šljunka, biće uhapšen", poručio je Abazović i pohvalio akciju ODT Podgorica.

Zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić saopštio je da je policija juče privela četiri osobe protiv kojih su u četvtak podnijete krivične prijave, kao i protiv jednog pravnog lica zbog krivičnih djela nedozvoljeno bavljenje bankarskom privrednom djelatnošću osiguranje i protivpravno zauzivanje državnog zemljišta, te da su saslušanja privedenih u toku.

CZIP: Iz Morače izvađen šljunak vrijedan 138 miliona eura, potrebno 100 godina za oporavak korita

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštio je da je potrebno minimum 100 godina da dođe do potpunog prirodnog oporavka korita Morače nakon dugogodišnje eksploatacije šljunka, te da je iz ove rijeke izvađen je šljunak navodne ukupne vrijednosti 138 miliona eura.

Koordinatorka CZIP-a Ksenija Medenica pozdravila je odluku nadležnih da stanu na put daljoj devastaciji Morače, navodeći da je vađenje šljunka iz Morače počelo 90-ih godina te da se značajno intenziviralo nakon 2005. godine.

“Podsjećamo da je 2017. godine, odlukom Ministarstva poljoprivrede uveden moratorijum, ali je nakon toga intenzivno eksploatisanje šljunka nastavljeno pod okriljem projekta navodne regulacije toka rijeke Morače… Međutim Uprava za vode nije imala sluha za nauku, te je pomenutim projektom nastavljena dalja devastacija”, navodi se u saopštenju.

Medenica je istakla da je, osim uticaja na vodoizvorište, “nesporan i uticaj (nelegalne eksploatacije) na živi svijet i ekosistem rijeke, ali i Skadarskog jezera”.

“Moratorijum u kombinaciji sa nedovoljnim sprovođenjem kontrole rada koncesionara, doveli su do povećanja nelegalnih aktivnosti i zabrinjavajućeg stanja koje danas zatičemo na Morači”, navodi se u saopštenju.

Prema procjeni ekologa, ako bi se zaista zaustavila dalja eksploatacija, godišnje taloženje i nanosi šljunka, zajedno sa sitnijim frakcijama sedimenta, u koritu iznosili bi oko 100.000 metara kvvadratnih.

“Taj podatak nas dalje vodi do zaključka da je potrebno minimum 100 godina da se izgubljeno nadoknadi i dodje do potpunog prirodnog oporavka korita Morače”, navodi se u saopštenju.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica pozdravio je odluku nadležnih “da stanu na put daljoj devastaciji koja prijeti da ugrozi važna staništa biljnih i životinjskih vrsta kao i izvor pijaće vode, apelujući da se iste aktivnosti sprovedu i na drugim ugroženim vodotocima kao što su Lim, Tara i Grnčar".

“Međutim, još uvijek postoji bojazan da ni ovaj slučaj neće otići dalje od pompezne medijski ispraćene akcije privođenja, a bez realne kaznene politike prema počiniocima”, rekla je Medenica.

"Smatramo potrebnim da ukažemo da se u konkretnom slučaju, osim navedenog, radi i o oštećenju životne sredine koje je propisano kao krivično djelo članom 307 za koje je propisana maksimalna zatvorska kazna do 8 godina”, zaključili su iz CZIP-a.

Lokalni mediji javili su da se četvorici privedenih direktora i rukovodilaca lokalnih građevinskih firmi na teret stavlja djelo protivpravnog zauzimanja državnog zemljišta, za koje je članom 254 Krivičnog zakonika propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

XS
SM
MD
LG