Linkovi

DPS nije dozvolio održavanje premijerskog sata


pština Crne Gore u Podgorici 1. jula 2024. (Foto: VOA)
pština Crne Gore u Podgorici 1. jula 2024. (Foto: VOA)

Poslanici opozicione Demokratske partije socijalista blokirali su u ponedeljak održavanje premijerskog sata zbog, kako su naveli, “neodgovornosti i nepoštovanja parlamenta i građana od strane premijera Milojka Spajića”.

Poslanici DPS-a stali ispred govornice predsjedavajućeg Andrije Mandića i saopštili da neće dozvoliti održavanje premijerskog sata, tako negodujući, jer je premijerski sat prethodno odgađan nekoliko puta.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je premijer Spajć pokazao veliko nepoštovanje prema Skupštini i dodao da je "premijerski sat odgađan četiri ili pet puta”, a poslednji put se to dogodilo na, kako je rekao, “do sada nezabilježen način u modernoj političkoj istoriji Crne Gore”.

Premijer je iz Podgorice, u petak veče u 23 sata, poslao poruku da sjutra dan neće biti u parlamentu zbog navodnih obaveza u Briselu. Dan je proveo na plaži, a mi smo tog dana bili u Skupštini Crne Gore. To je sramota, njegova lična sramota i to govori o njegovoj ličnoj i političkoj kulturi. Odmah nakon toga je stigla poruka da je predsjednik Evropskog savjeta odgodio posjetu Crnoj Gori, još jedan skandal, još jedan šamar vladajućoj većini, ali i šamar našoj državi. Zbog ponižavanja svih ljudi u Crnoj Gori i zastrašujuće političke neodgovornosti i ugrožavanja evropske budućnosti Crne Gore vi danas, što se nas tiče, nećete održati premijerski sat, pa ćete doći drugi put kada vas parlament pozove”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić rekao je da “mora uvažiti najjaču opozicionu partiju”. On je pitao ostale opozicione poslaničke klubove da li su saglasni sa zahtjevom DPS-a da premijerski sat bude odgođen i dodao da se “vladajuća većina slaže".

Ja sada, uvažavajući činjenicu i poštujući broj glasova koje imaju kolege iz opozicije želim da zaključim ovu sjednicu. Nastavićemo s novim premijerskim satom. Pošto želim da budem tolerantan. Ovo je bilo ovaj put. Ne želim da se ovo završi tako što ću zvati obezbjeđenje da udaljava poslanike DPS. Crna Gora podjednako poštuje parlamentarnu većinu i opoziciju. Opozicija može da utiče na odluke u Crnoj Gori”, naveo je predsjednik Skupštine.

Mandić je nakon toga zaključio današnju sjednicu Skupštine i saopštio da će premijerski sat biti održan 19. jula.

Bez premijerskog sata zbog protesta opozicije u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Spajić: Nikolić tražio da, zbog građana, Premijerski sat bude u ponedeljak

Premijer Milojko Spajić rekao je, odgovarajući na pitanja novinara, da je “prekidanje današnje sjednice skupštine legitiman vid protesta opozicije” i dodao da je “vlada ispoštovala poslovnik skupštine i da su njeni predstavnici došli u skupštinu da odgovaraju na pitanja poslanika”.

On tvrdi da u subotu nije došao na sjednicu posvećenu Premijerskom satu, jer je, kako je objasnio, “šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić poslao poruku da se radi građana odgodi sjednica i održi u ponedeljak”.

Ne bih volio da me dovode u situaciju da moramo da objavljujemo te poruke javno, od prije samo tri, četiri, pet dana su te poruke, da je zamolio (Andrija Nikolić) da se sjednica održi u ponedeljak i to je rekao 'radi građana'. Ja nisam imao priliku da, zbog vrlo zgusnutog rasporeda kojeg smo svi bili svjedoci do petka, da odgovorim na tu, uslovno rečeno, ponudu. Odgovorio sam, nažalost, kasno, izvinjavam se zbog kasnog odgovora. Ali, ako smo zbog građana, a ne zbog poslanika tu svi, ja sam mislio da se zbog građana danas pojavimo svi . Da li je u pitanju strah, da li je u pitanju nešto drugo… ja sam tu, čitava vlada je bila tu. Ispunili smo poslovničku dužnost. Nadali smo se nekom konstruktivnijem odgovoru. Razumijemo i opoziciju, nemamo probem sa tim, ovo je jedan potpuno legitiman vid protesta”, naveo je Spajić.

Crnogorski premijer takođe je rekao da će doći u skupštinu 19. jula, za kada je zakazan sledeći premijerski sat.

XS
SM
MD
LG