Linkovi

SAD: Spoljnopolitičko usklađivanje Crne Gore važan dio procesa pristupanja EU


Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: Alastair Pike / AFP)
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: Alastair Pike / AFP)

"Sankcije, koje su uvele Sjedinjene Države i Evropska unija, imaju jedan cilj - da se (ruski predsjednik) Putin spriječi da nastavi unaprijed smišljeni, neopravdani rat bez povoda protiv Ukrajine", saopšteno je u petak iz američkog Stejt departmenta.

Komentarišući za Glas Amerike izostanak odluke o sankcijama Rusiji na sjednici Vlade Crne Gore u četvrtak, neimenovani portparol Stejt departmenta naveo je da je "usklađivanje spoljne politike Crne Gore važan element procesa pristupanja zemlje Evropskoj uniji".

"Sjedinjene Države ohrabruju cijelu međunarodnu zajednicu da pošalje snažnu i jedinstvenu poruku podrške Ukrajini u ovom ključnom trenutku...Rusko otvoreno kršenje međunarodnog prava i varvarski napad na demokratsku Ukrajinu moraju odmah da se zaustave", navodi se u reagovanju Stejt departmenta.

Na sjednici Vlade Crne Gore u četvrtak se nije glasalo o sankcijama Rusiji, iako je vladina Komisija za politički sistem nedavano jednoglasno usvojila paket kaznenih mjera Moskvi.

Vicepremijer Dritan Abazović optužio je premijera Zdravka Krivokapića da je predlaganjem novih zaključaka “htio da obesmisli odluku o sankcijama”, te da predloženo "nije bilo primjereno".

Iz Vlade je saopšteno da je sjednica prekinuta "zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primjeni sankcija", i "iskazanog nepoštvanja ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića prema Krivokapiću".

XS
SM
MD
LG