Linkovi

Bivši crnogorski tužilac Katnić pod istragom za ratni zločin u Cavtatu


ARHIVA - Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore
ARHIVA - Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića zbog sumnje da je tokom rata u Hrvatskoj počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopštili su tužioci.

"Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", navodi se u zvaničnom saopštenju SDT-a.

Prema saopštenju tužilaštva, naredbom o sprovođenju istrage se "okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrijeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih".

Vijesti su javile da je Katnić u sredu na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, pred tužiteljkom Tanjom Čolan-Deretić, negirao optužbe da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

Katnić se od sredine aprila nalazi u pritvoru zbog istrage povodom sumnji da je postao član kriminalne organizacije koja je navodno štitita pripadnike kavačkog kriminalnog klana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

XS
SM
MD
LG