Linkovi

Istraživanja: Devojke izbegavaju internet zbog maltretiranja i predrasuda


Majke drže slike svoje dece tokom pretresa u Senatu o bezbednosti dece na internetu. Vašington, 14. februar, 2023. (Foto: AP/Mariam Zuhaib)
Majke drže slike svoje dece tokom pretresa u Senatu o bezbednosti dece na internetu. Vašington, 14. februar, 2023. (Foto: AP/Mariam Zuhaib)

Duboko ukorenjene polne norme, predrasude i percepcije utiču na sposobnost devojaka i mladih žena da koriste internet, utiču na njihovu onlajn aktivnost i štete pristupu informacijama i radu, navodi se u novom izveštaju.

Istraživanje više od 10 hiljada korisnika starosti od 14 do 21 godine i njihovih roditelja u više od šest zemalja, među kojima su Etiopija, Kenija, Nigerija, Tanzanija i Indija, pokazalo je da su devojke konstantno pod nadzorom i da im se govori da su ranjive i nesposobne na internetu, "stvarajući krizu poverenja."

"To dovodi do toga da devojke uspostavljaju više zaštite i ponašaju se konzervativnije kada se povezuju sa drugima i razmenjuju lične podatke na internetu", navodi se u izveštaju neprofitnih organizacija Girl Efekt, Fonda Malala, agencije za decu UN, UNICEF-a i Fondacije Vodafon Amerikas.

"Ti stavovi ne utiču samo na njihov pristup i korišćenje interneta, već i na njihovo samopouzdanje i oblikovanje sopstvene percepcije sposobnosti da koriste te alate za ostvarenje svojih socijalnih, obrazovnih i intelektualnih interesa", navodi se u izveštaju.

Digitalna podela polova nastavlja se uprkos naporima vlada širom sveta. Studija UNICEF-a ranije ove godine pokazala je da je u 54 zemlje prosečan odnos polova 100:71. Ovo znači da na svakih 100 tinejdžera i mladih muškaraca koji koriste internet, to radi samo 71 tinejdžerka i mlada žena.

Istovremeno, žene doživljavaju više zlostavljanja preko interneta, a uznemiravanje navodi devojke da napuste platforme društvenih medija kao što su Fejsbuk i Instagram, pokazuju nedavne studije.

Među digitalno povezanim mladima, 12 odsto više devojaka nego dečaka reklo je da se osećaju svesno dok koriste društvene medije i da je 11 odsto manje verovatno da će objaviti fotografije ili komentare na internetu u poređenju sa dečacima istih godina, navodi se u izveštaju Girl Efekta.

Začarani krug

Pošto je izlaganje devojaka internetu ograničeno pristranostima i strahom od zloupotrebe, one sebe ne vide kao tehnološke znalce, i ne vide internet kao nešto što je dobro za njih, navodi se u istom izveštaju.

Kao tinejdžeri koji ispituju, regulišu i ograničavaju svoje ponašanje na internetu, žene "često nose te osobine na svoje radno mesto, gde se suočavaju sa teškoćama u demonstriranju svojih veština i izgradnji strateških veza", kaže Mitali Nikore, specijalista za rodnu politiku u istraživačkoj grupi Nikore Asosijets.

"To negativno utiče na ponašanje žena na radnim mestima, ograničavajući njihove mogućnosti na tržištu rada i profesionalni napredak... i njihov pristup potencijalnim izvorima aktivnosti koje donose prihod", rekao je Nikore Fondaciji Tomson Rojters.

Pored boljeg pristupa pametnim telefonima za devojke i mlade žene, potrebni su programi digitalne pismenosti i okončanje diskriminacije na osnovu polnih normi, rekao je Nikore.

Devojke takođe moraju da budu uključene u stvaranje digitalnih proizvoda za svoje potrebe, rekao je portparol kompanije Girl Efekt.

Na primer, ta organizacija razvila je u Južnoj Africi i Indiji četbutove (Velika sestra i Bol Beben), sa devojkama, kao izvor tačnih informacija o opštom zdravlju i seksualnom zdravlju devojaka.

Dok novi zakoni kao što su britanski Zakon o bezbednosti na internetu i predloženi Zakon o bezbednosti dece na internetu u Sjedinjenim Državama mogu da pomognu u zaštiti dece, "propisi mogu da idu samo toliko daleko i često zaostaju iza tehnološkog napretka", rekao je portparol Girl Efekta.

"Devojke i mlade žene žele da budu uključene u zajedničko stvaranje rešenja, imaju jasne ideje o funkcijama, iskustvima i strategijama koje bi mogle da se primene kako bi internet postao bezbednije, pristupačnije mesto."

XS
SM
MD
LG