Linkovi

Najveći pad dolara u odnosu na evro od januara, strah od recesije u Americi


Novčanice evra i dolara (Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvić/arhiva)
Novčanice evra i dolara (Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvić/arhiva)

Američki dolar je u ponedeljak potonuo na skoro sedmomesečni minimum u odnosu na nekolicinu jakih valuta, naglo u odnosu na evro i japanski jen, pošto je niz ekonomskih podataka tokom prošle nedelje ukazao na povećane izglede na ekonomski pad SAD i veće smanjenje stope Federalnih rezervi.

Indeks dolara, koji prati američku valutu u odnosu na šest drugih valuta, pao je za 0,7%, i sad je najslabiji od 12. januara.

Evro je porastao za 0,5% što je najjači nivo od 2. januara. U odnosu na jen, dolar je pao za 2,3%, što je najveći pad u godini.

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama koji su slabiji nego što se očekivalo, zajedno sa razočaravajućim izveštajima o zaradi velikih tehnoloških firmi i povećanom brigom oko kineske ekonomije, izazvali su globalnu rasprodaju akcija, nafte i valuta protekle nedelje, jer su investitori tražili sigurnost u kešu.

U međuvremenu, švajcarski franak, još jedna popularna valuta za finansiranje trgovine, bio je oko 1% viši u odnosu za dolar. Tradicionalno sigurnom valutom kao što je švajcarski franak, takođe se trgovalo na najvišem nivou od sedam meseci.

„Sve deluje kao prilično preterana reakcija na jedan izveštaj o slabom zapošljavanju, posebno kada znamo da se neće preterano reagovati iz perspektive politike“, rekao je Majkl Braun, tržišni analitičar u Peperstonu u Londonu.

Dolar je manje pao u odnosu na britansku funtu jer je značajno pogoršanje globalnog raspoloženja investitora prema riziku smanjilo potražnju za rizičnijim valutama.

Devalvacija meksičkog pezosa produžila se na treći dan u ponedeljak, a američki dolar je porastao za 1,9% prema pezosu, zbog averzije investitora prema riziku.

Kada su u pitanju kriptovalute, bitkoin i eter su u ponedeljak pali na višemesečne minimume pošto su investitori požurili da se reše rizičnih sredstava.

Glavni indeksi Volstrita su u ponedeljak naglo pali pošto su investitori želeli da izbegnu rizik zbog straha od recesije u SAD nakon slabih ekonomskih podataka, iako su akcije smanjivale gubitke kako je dan odmicao kako je raspoloženje postalo optimističnije.

„Posledica ovakve monetarne politike koja je veća od normalne je usporavanje ekonomije. Ne znam da li postoji opravdanje za očiglednu paničnu prodaju koju smo videli poslednjih dana, jer podaci svakako ne sugerišu da je došlo do sloma u ekonomiji", rekao je Oliver Purše, potpredsednik kompanije Wealthspire Advisors u Vestport u Konektikatu.

XS
SM
MD
LG