Linkovi

Novi predsednik SAD Džo Bajden polaže zakletvu ispred Kongresa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Novi predsednik SAD Džo Bajden polaže zakletvu ispred Kongresa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Džo Bajden preuzeo dužnost američkog predsednika

Polaganjem zakletve, 11 minuta pre 12 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu Džozef Bajden je postao 46. predsednik SAD. Ceremonija inauguracije ove godine se održava u uslovima pandemije i do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Džozef Bajden postao je 46. predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država u sredu, 11 minuta pre 12 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu. Ceremonija inauguracije se ove godine održava u uslovima globalne pandemije koronavirusa i pod do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Usled primene antipandemijskih mera - broj zvanica ceremonije drastično je smanjen – na svega oko hiljadu. Masovno prisustvo više desetina, pa i stotina hiljada američkih građana inauguraciji američkog predsednika običaj je u redovnim okolnostima.

Bezbednosne mere koje prate inauguraciju drastično su pojačane posle upada dela pristalica sada već bivšeg predsednika Donalda Trampa u kompleks na Kapitol hilu, pre dve nedelje. U incidentu tokom kongresne potvrde glasova Elektorskog koledža život je izgubilo pet osoba, a Donald Tramp je u Predstavničkom domu opozvan sa predsedničke dužnosti pre kraja mandata, pod optužbom da je svoje pristalice pozivao na pobunu tokom protesta.

Tramp, koga sada očekuje suđenje u Senatu, nije prisustvovao inauguraciji Džoa Bajdena. On je prvi predsednik u poslednjih više od 150 godina, koji nije prisustvovao polaganju zakletve svog naslednika.

Protest dela Trampovih pristalica na Kapitol hilu
Protest dela Trampovih pristalica na Kapitol hilu

Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je Džozefa Rendala Bigsa, člana desničarske grupe “Ponosni momci”, pod optužbama da je počinio nasilni upad u kompleks Kapitol hila tokom protesta pristalica Donalda Trampa u Vašingtonu, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe.

Rendal se suočava sa optužbama za ometanje službenog postupka pred Kongesom, nezakonit upad i ponašanje u sedištu američke zakonodavne vlasti dok je tom telo odlučivalo o rezultatima glasanja Elektorskog koledža u vezi sa predsedničkim izborima održanim 3. novembra.

Trampove pristalice su protest zbog navodne izborne krađe održale 6. januara u prestonici SAD-a.

Džozef Bajden je u sredu položio zakletvu i preuzeo dužnost američkog predsednika.

Džozef Bajden i Kamala na groblju u Arlingtonu
Džozef Bajden i Kamala na groblju u Arlingtonu

Džozef Bajden i Kamala Haris, američki predsednik i potpredsednica koji su u sredu preuzeli dužnost, obišli su nacionalno vojno groblje u mestu Arlington - gde su položili cveće na grob Neznanom junaku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku američkom predsedniku Džotefu Bajdenu povodom stupanja na dužnost, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

"Duboko verujem da ćete dužnost obavljarti sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom koja odlikuje Vašu politčku karijeru i bogato državničko iskustvo", navodi se u čestitki.

Vučić je podsetio da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, te da su u prethodnom periodu obeleženi važni jubileji iz zajedničke istorije.

"Upravo su oni bili snažan podsticaj da mi u Srbiji nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja. Uveren sam da ćemo, uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u Vama imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje".

Vučić je pozvao Bajdena da poseti Srbiju.

Čestitke američkom predsedniku uputio je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

"Vaša dokazana privrženost transatlantskom zajedništvu, decenijska upućenost u složenost odnosa s obje strane Atlantika, kao i upućenost u procese na globalnom planu i snažna vjera u međunarodnu saradnju i multilateralizam, ulivaju nadu da samo udruženi na temeljima zajedničkih tekovina i vrijednosti demokratije možemo nastaviti da gradimo slobodan i bezbjedan bolji svijet”, rekao je Djukanović.

Crnogorski predsjednik je Bajdenu poručio da će “u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja, i u okviru naših potencijala pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i stabilnog regionalnog aktera, u suočavanju i iznalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu".

Đukanović je rekao i da se raduje novim susretima sa Bajdenom, kao i “nastavku uspješne saradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promjena u našem regionu, i jačanju više od 140 godina dugih međudržavnih i diplomatskih veza Crne Gore i Sjedinjenih Država, na dobrobit svih crnogorskih i američkih građana”.

Molim Vas da primite izraze mog najvišeg uvažavanja i prijateljske pozdrave", naveo je Đukanović u čestitki Bajdenu.

Čestitku Bajdenu i potpredsjednici Kamali Haris povodom stupanja na dužnost uputio je i premijer Zdravko Krivokapić, koji je poručio da će SAD u Vladi Crne Gore imati prijatelja i partnera u svim poslovima.

"U Vladi Crne Gore imaćete prijatelja i partnera u svim poslovima na dobrobit naših naroda i država", napisao je Krivokapić na Tviteru.

On je u drugoj poruci na engleskom jeziku čestitao Bajdenu i Haris na “važnoj inauguraciji”.

“Povratak multilateralizmu i saradnji osnažiće našu novorođenu demokratiju i podsjetiti slobodni svijet da smo zajedno jači”, poručio je Krivokapić.

Majkl Pek bivši direktor američke Agencije za globalne medije
Majkl Pek bivši direktor američke Agencije za globalne medije

Majkl Pek, izvršni direktor američke Agencije za globalne medije (USAGM) saopštio je da je podneo ostavku na tu funkciju.

Pek, zvaničnik koji je bio izabran na preporuku bivšeg predsednika Donalda Trampa nakon potvrde u Senatu, funkciju direktora USAGM obavljao je od juna 2020.

Nova administracija je tražila moju ostavku koja stupa na snagu od dva časa popodne. Bila je izrazita čast raditi sa vama", naveo je, između ostalog, u obraćanju zaposlenima putem elektronske pošte.

Šestomesečni mandat Majkla Peka na funkciji izvršnog direktora američke Agencije za globalne medije obeležile su kontroverze o kojima su Glas Amerike i američki mediji izveštavali.

Američka agencija za globalne medije nadzire rad pet američkih mreža u koje spadaju Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa (RFE/RL), Kancelarija programa za Kubu (OCB), Radio Slobodna Azija (RFA) i stanice na arapskom jeziku - televizija Alhura i Radio Sava, koji pripadaju Mreži za emitovanja programa za Bliski istok (MBN).

Učitajte još

XS
SM
MD
LG