Linkovi

Bivši predsednik Karter glasao na izborima posle stotog rođendana


ARHIVA - Bivši američki predsednik Džimi Karter (Foto: AP/Alex Brandon)
ARHIVA - Bivši američki predsednik Džimi Karter (Foto: AP/Alex Brandon)

Petnaest dana nakon što je napunio 100 godina, bivši američki predsednik Džimi Karter glasao je u sredu na izborima, čime je ispunio raniju želju da živi dovoljno dugo da može da podrži demokratsku kandidatkinju, potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

Karter je "glasao poštom", saopšteno je iz neprofitnog centra koji nosi njegovo ime, a koji je osnovao nakon što je 1981. godine završio mandat i napustio Belu kuću da bi promovisao svoju viziju svetske diplomatije.

Stogodišnjak, kojem je porasla popularnost proteklih godina, glasao je u svojoj rodnoj Džordžiji, u kojoj je na palijativnoj njezi od februara prošle godine.

Karterove balkanske diplomatske inicijative
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Karter je ranije ove godine rekao svojoj porodici da mu je važnije da poživi dovoljno dugo da glasa za Haris i pomogne joj da porazi republikanskog kandidata, bivšeg predsednika Donalda Trampa, nego da proslavi stoti rođendan, preneo je dnevni list Atlanta žurnal konstitjušn (Atlanta Journal-Constitution). Na kraju je doživeo i jedno i drugo.

Od početka prevremenog glasanja u Džordžiji u utorak, već se izjasnilo rekordnih više od 420.000 birača, saopštio je državni izborni zvaničnik Gabrijel Sterling. Predsjednički izbori u Americi su 5. novembra.

Karter je bio 39. predsjednik SAD, a mandat je obavljao od 1977. do 1981. godine, kao član Demokratske stranke. Prije toga je bio guverner Džordžije i senator te države. Jedini je bivši predsednik koji je doživeo stotu.

XS
SM
MD
LG