Linkovi

Uhapšen otac tinejdžera osumnjičenog za pucnjavu u Džordžiji


Učenici odaju počast žrtvama pucnjave u srednjoj školi u Vajnderu (Foto: AP/Mike Stewart)
Učenici odaju počast žrtvama pucnjave u srednjoj školi u Vajnderu (Foto: AP/Mike Stewart)

Američke vlasti uhapsile su Kolina Greja, oca četrnaestogodišnjeg dečaka optuženog za ubistvo četvoro ljudi u srednjoj školi u američkoj državi Džordžija.

Grej stariji optužen je za ubistvo iz nehata, ubistvo bez predumišljaja i okrutnost prema deci, objavio je Istražni biro države Džordžija.

Prethodno su lokalne vlasti saopštile da osumnjičenog za ubistvo, njegovog sina Kolta Greja, nameravaju krivično da gone kao odraslu osobu, a ne maloletnika.

On je osumnjičen da je počinio napad u srednjoj školi Apalači u mestu Vajnder u kom su ubijene četiri osobe, dvojica učenika i dvoje nastavnika, dok ih je devetoro povređeno.

Ubijeni su Mejson Šermerhorn star 14 godina i njegov vršnjak Kristijan Angulo, i nastavnici Ričard Aspinval uzrasta 39 i Kristina Irimi stara 53 godine, potvrđeno je iz Istražnog biroa Džordžije.

Pre više od godinu dana, policiji su prijavljene onlajn pretnje da će se desiti pucnjava u školi i zbog toga je ispitivala 13-godišnjeg dečaka, ali nije bilo dovoljno osnova za njegovo hapšenje. Taj dečak je u sredu otvorio vatru u srednjoj školi nedaleko od Atlante u Džordžiji, ubio četiri i ranio devet osoba.

Osmoro rajenih učenika i jedan nastavnik nalaze se u bolnici. Očekuje se da svi prežive, rečeno je u kancelariji okružnog šerifa.

Tinejdžer koji je pucao odveden je u regionalni popravni dom za mlade, ali je optužen za ubistvo i biće mu suđeno kao odraslom.

Naoružan automatskom puškom, Grej je počeo da puca na učenike u hodniku pošto učenici iz njegovog razreda nisu hteli da mu otvore vrata da se vrati na čas algebre, rekla je Lajla Sajarat koja ide sa njim u razred.

Prema njenim rečima, on je prethodno izašao sa časa i pomislila je da ponovo beži iz škole. Ali, nedugo potom se vratio i hteo da uđe nazad na čas. Neki učenici su krenuli da mu otvore vrata, ali su u nekom momemtu uradili uprato suprotno i blokirali ulaz.

"Pretpostavljam da su nešto videli, nešto zbog čega nisu hteli da mu otvore", rekla je Sajarat.

Kada je pogledala kroz prozor na vratima, videla je da se Grej okrenuo i čula pucnje. "Bilo je 10-15 odjednom".

Učenici su legli na pod i tražili ćoškove gde mogu da se sakriju.

Napadaču su se suprotstavila dvojica školskih policajaca nekoliko minuta nakon što su se čuli pucnji, a on se odmah predao i uhapšen je.

Vozila policije i helikopter hitne pomoći na mestu pucnjave, 4. septembar 2024. (AP Photo/Mike Stewart)
Vozila policije i helikopter hitne pomoći na mestu pucnjave, 4. septembar 2024. (AP Photo/Mike Stewart)

FBI je kasnije saopštio da je tinejdžer ispitivvan posle anonimnih dojava, u maju prošle godine, da preti da će pucati u školi.

FBI je slučaj prebacio na kancelariju šerifa okruga Džekson, koji je deo okruga Berou gde se škola Apalači nalazi.

Okružna policija je tada intervjuisala 13-godišnjaka i njegovog oca koji je rekao da poseduje oružje za lov, ali da ga drži pod nazdorom. Tinejdžer je negirao da je nekome pretio na internetu.

Šerifova kancelarija je tada obavestila škole u okolini da kontinuirano drže tinejdžera pod nadzorom, ali nije bilo osnova za njegovo hapšenje niti bilo kakve dodatne poteze, naveo je FBI.

Direktor Istražnog biroa Džordžije Kris Hozi rekao je da je Odeljenje za brigu o porodici i deci takođe ranije bilo u kontaktu sa tinejdžerom, i da će istražiti da li to ima neke veze sa pucnjavom.

"Učenici su gledali svoje drugove i nastavnike kako umiru, ranjeni su, traumatizovani - sve je posledica toga što ranije nije preuzeta kontrola nad ovim slučajem", rekla je Lajla Sajarat.

Nadležni i dalje istražuju kako je Grej došao do oružja iz kojeg je pucao.

Ove godine se u SAD dogodilo 29 masovnih ubistava (najmanje četvoro ubijenih) pokazuje baza podataka Asošiejted presa i USA Today, u kojima je život izgubilo najmanje 127 osoba.

U Vajnderu u Džordžiji u sredu uveče održano je bdenje za žrtve, gde su građani palili sveće i molili se.

Bdenje za žrtve pucnjave u školi u Vajnderu, Džordžiji, 4. septembar 2024. (CHRISTIAN MONTERROSA / AFP)
Bdenje za žrtve pucnjave u školi u Vajnderu, Džordžiji, 4. septembar 2024. (CHRISTIAN MONTERROSA / AFP)

Kristofer Vaskez star 15 godina rekao je da je došao jer želi da se oseća bezbedno i zaštićeno.

Kada se desila pucnjava, on je bio na probi školskog benda. Činilo mu se da je u toku vežba za slučaj pucnjave u školi, i članovi benda su krenuli da se sakriju u ormare.

"Ali kada smo čuli lupanje na vratima i specijalnu policiju koja nas zove da izađemo, shvatio sam da je ozbiljno. Počeo sam da se tresem i da plačem".

Zajedno sa drugim đacima izveden je na školski fudbalski stadion.

"Samo sam se molio da svi koje volim budu bezbedni", kaže Vaskez.

XS
SM
MD
LG