Linkovi

Stano: Očekujemo punu saradnju Srbije oko napada u Banjskoj


Portparol EU Peter Stano (Foto: European Commission)
Portparol EU Peter Stano (Foto: European Commission)

Uz pozdrav vlastima na Kosovu zbog završetka istrage i podizanje optužnice zbog prošlogodišnjeg napada u Banjskoj, portparol Evropske unije (EU) Peter Stano poručio je u četvrtak da Brisel očekuje da Srbija u potpunosti sarađuje kako u istrazi, tako i u drugim pratećim procedurama.

Na konferenciji za medije u Briselu on je podsetio da je stav EU da svi koji su odgovorni i uključeni u „brutalni napad“ u selu Banjska moraju da odgovaraju pred pravosudnim organima.

„EU pozdravlja činjenicu da je Specijalno tužilaštvo Kosova završilo istragu o napadu u Banjskoj i podiglo relevantne optužnice. EU je dosledno ponavljala svoje očekivanje da svi odgovorni i uključeni u ovaj napad snose odgovornost. Sada počinje sudski proces. Čekamo završetak procesa”, rekao je Stano.

S obzirom da je Specijalno tužilaštvo Kosova 11. septembra podiglo 45 optužnica, među njima i protiv Milana Radojičića, Stano je nakonferenciji za medije rekao i da je logično da svaku istragu prati i sudski proces:

„Istraga donosi određene zaključke i oni se podnose u formi optužnice. Sada počinje sudski proces. Ovo je sudska procedura i u nju se ne možemo mešati. To je deo procesa. Kad se sve završi, onda je vreme da se razgovara i komentariše o tome ko će snositi posledice”, rekao je Stano.

Na pitanje da li će Brisel uticati na Srbiju da izruči Kosovu nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste i prvog na optužnici Milana Radojičića, Stano je ponovio da je pozicija EU jasna i da se od Beograda očekuje potpuno saradnja.

Portparol EU je odbio da komentariše susret ambasadora EU u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer kako je rekao – to se nikada ne čini:

Nije potreban takav sastanak da bi naši partneri znali koja je poruka EU o tom pitanju. Ona je jasna i izneta u brojim prilikama, a to je da se od Srbije očekuje da potpuno sarađuje u istrazi napada od 24. septembra prošle godine i ako je potrebno da sarađuje i u privođenju odgovornih za taj čin“, naglasio je Stano i objasnio da je i tada EU zauzela stav da je taj napad predstavljao eskalaciju bez presedana i da će biti posledica kada sud na Kosovu bude razmatrao ovaj slučaj i odlučivao ko je kriv, odgovoran ili nevin.

Kako je još rekao Stano svaka istraga mora da se okonča adekvatnim pravosudnim procedurama, kao i da je pravosuđe nezavisno:

Istraga je završena, podignuta je optužnica i sada je preizima sud. Kada taj proces bude okončan onda će se izvlačiti zaključci“, objasnio je Stano.

Napad se dogodio se 24. septembra 2023. godine, kada je naoružana grupa u mestu Banjska kod Zvečana napala Policiju Kosova. U sukobu su ubijena trojica naoružanih napadača i jedan kosovski policajac, dok su ostali napadači pobegli u Srbiju peške kroz brda, ostavljajući za sobom automobile natovarene oružjem, municijom i eksplozivom.

Početkom 2024. godine globalna policijska agencija Interpol izdala je međunarodne poternice za 19 osumnjičenih, među kojima je i Radoičić.

XS
SM
MD
LG