Linkovi

Stano za Glas Amerike: EU ne učestvuje u prebacivanju krivice između Srbije i Kosova, obe strane da ispune obećano


Portparol EU Peter Stano, arhivska fotografija (Foto: European Commission)
Portparol EU Peter Stano, arhivska fotografija (Foto: European Commission)

Prebacivanje krivice između Srbije i Kosova u dijalogu je veoma kontraprodukvitno i obe strane bi trebalo da, umesto toga, pogledaju šta sve nisu ispunile od dogovorenog i da rade na njima, rekao je portparol EU Peter Stano u intervjuu za gruzijski servis Glasa Amerike. Ponovio je da bez napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa, ni Srbija ni Kosovo ne mogu da napreduju ka Evropskoj uniji.

U poslednjoj rundi dijaloga na najvišem nivou u Briselu nije bilo susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija, a prema rečima EU Đozepa Borelja, Kosovo nije bilo spremno za taj susret. Vučić je rekao da je Kurti tražio da "Srbija prizna Kosovo".

Odgovarajući na pitanje o izjavi kosovske predsednice Vjose Osmani date albanskom servisu Glasa Amerike - da Srbija ne primenjuje svoj deo dogovorenog time što ne priznaje nezavisnost Kosova, te da Prištna traži međunarodne garancije kako bi ispunila svoje obaveze - Stano kaže da je EU posrednik i da se ne bavi priznavanjem nezavisnosti.

Ističe da obe strane imaju obaveze i da su u Ohridu u martu 2023. dogovorile kako da ih primene, ali da se to ne dešava.

"Ne učestvujemo u prebacivanju krivice, to je veoma kontradiktorno i kontraproduktivno. Jedna strana stalno krivi drugu i obrnuto. Svako treba da pogleda šta je njegov zadatak i da to ispuni. Obe strane treba mnogo toga da ispune", napominje portparol EU.

"Bez napretka u dijalogu, Srbija i Kosovo neće napredovati ka EU"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

"Na primer, za Kosovo je urgentni prioritet da osnuje Zajednicu srpskih opština. To je davno preuzeta obaveza Kosova koju ne ispunjava uprkos pozivima iz EU, američkih partnera i drugih. Srbija takođe mora da počne da ispunjava svoje obaveze, i dalje postoje deficiti na srpskoj strani kada je reč o pitanjima koja proizilaze iz sporazuma. Suština je da obe strane, umesto da se međusobno okrivljuju i otvaraju nova pitanja - treba da se fokusiraju na primenu onoga što su dogovorile u Ohridu u martu 2023", kaže Peter Stano.

Budući da dijalog Srbije i Kosova u Briselu već duže vreme stoji u mestu, pitanje je kako krenuti dalje ako ni jedna strana neće da ispuni ono što druga od nje traži - priznanje nezavisnosti ili formiranje Zajedince opština sa srpskom većinom.

Stano podseća da su obe strane pristale da se njihove evropske integracije povežu sa dijalogom.

"Srbija i Kosovo su proglasili evropske integracije strateškim prioritetom. Takođe su se obavezale da vežu dijalog o normalizaciji odnosa sa napredovanjem na pristupnom putu. Ako nema napretka u dijalogu, nema napretka u pristupanju EU, veoma je jednostavno. Mi smo posrednici i pomažemo im da postignu konsenzus, ali na kraju, dve strane treba da se usaglase, postignu kompromis, normalizuju odnose jer će se jedino tako moći da napreduju i približe se EU", zaključuje portparol EU za Glas Amerike.

Srbija i Kosovo su u martu 2023. postigli Ohridski sporazum, koji definiše primenu osnovnog sporazuma - evropskog predloga - o normalizaciji odnosa. Obaveze iz tih dokumenata nisu realizovane, kao ni obaveza Kosova da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja je definisana još Briselskim sporazumom 2013. godine.

U međuvremenu, tenzije na terenu eskaliraju i kulminirale su oružanim napadom Srba na kosovsku policiju u Banjskoj u septembru 2023. godine, kada su stradale četiri osobe. Organizatori tog napada nisu privedeni pravdi, a odgovornost za napad preuzeo je biznismen Milan Radoičić, nekadašnji potpredsednik Srpske liste, političke stranke kosovskih Srba bliske zvaničnom Beogradu.

XS
SM
MD
LG