Linkovi

Borelj: Opsada Kapitola razotkrila opasnosti degradacije demokratskih vrednosti


Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku (Foto: AP)
Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku (Foto: AP)

Žosep Borelj, najviši zvaničnik Evropske unije, objavio je da je opsada kompleksa Kapitol hila razotkrila opasnosti degradacije demokratskih vrednosti, kao i širenja dezinformacija putem društvenih mreža.

Ono što se dogodilo u sredu vrhunac je vrlo zabrinjavajućeg razvoja događaja na globalnom nivou tokom poslednjih nekoliko godina. Potrebno je da shvatimo da ukoliko se odlučimo da prihvatamo neuspeh za neuspehom, čak i ako se čini da su oni minimalni, demokratija, njene vrednosti i institucije mogu nepovratno propasti“, objavio je u blogu visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

Prema njegovim rečima – događaji u Vašingtonu ukazuju da dezinformacije predstavljaju značajnu pretnju demokratijama.

Ukoliko građani veruju da su izbori pokradeni, jer to tvrdi njihov lider, ponašaće se u skladu sa tim”, podvukao je Borelj.

Borelj se založio za bolju regulaciju društvenih mreža – rekavši da time ne bi trebalo da se bave isključivo kompanije koje su njihovi vlasnici.

Inače, kompanija Tviter trajno je suspendovala nalog američkog predsednika Donalda Trampa zbog, kako je obrazloženo, rizika od daljeg podsticanja na nasilje". Trampa je na Tviteru pratilo oko 89 miliona ljudi.

Podsetimo, hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa okupile su se u sredu u Vašingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je deo Trampovih pristalica upao u kompleks Kapitol hila, u trenutku kada je Kongres zasedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsedničkim izborima pobedio demokratski kandidat Džozef Bajden.

Ukupno pet osoba izgubilo je život tokom nereda, poslednja potvrđena žrtva je jedan policajac. Najavljena je i federalna istraga njegove smrti.

Američke vlasti vode istragu povodom nereda i nasilja koje se dogodilo u sredu. Do sada je u okviru nje privedeno i optuženo više desetina građana.

XS
SM
MD
LG