Linkovi

Poslanik sa Kipra Lukas Furlas novi predsedavajući Delegacije EP za Srbiju


Ilustracija - Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu (REUTERS/Yves Herman)
Ilustracija - Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu (REUTERS/Yves Herman)

Poslanik Evropskog parlamenta sa Kipra Lukas Furlas izabran je u četvrtak za novog predsedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju.

Furlas, koji je bio jedini kandidat za tu funkciju, izjavio je da je ovo važan trenutak što se tiče politike proširenja i područja Zapadnog Balkana.

“Srbija je važna država sa značajnim prilikama, ali takođe značajnim izazovima. Moj cilj je da doprinesem da Srbija napravi važan napredak na svom putu evropskih integracijama”, rekao je Furlas nakon što je izabran bez protivkandidata, u okviru sporazuma poslaničkih grupa u EP.

Furlas je član partije Demokratsko okupljanje (DISY), koja je trenutno u opoziciji na Kipru. To je partija desnog centra i članica Evropske narodne partije (EPP), kojoj su pridružene članice u Srbiji Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara.

Furlasu je ovo drugi mandat u Evropskom parlamentu, a prvi put je izabran 2019. godine. Pre ulaska u politiku bio je novinar i televizijski voditelj.

Furlas je na mestu predsedavajućeg Delegacije EP za Srbiju zamenio italijansku evroposlanicu iz redova Socijalisti i demokrate Alesandru Moreti, koja je sada izabrana za prvog potpredsednika Delegacije EP za odnose sa Srbijom.

Za drugog potpredsednika izabran je Jorgos Aftijas iz grčke vladajuće partije Nova demokratija, članice EPP.

Delegacije Evropskog parlamenta održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama, regionima i organizacijama. Delegacija za odnose sa Srbijom ima 15 članova iz redova različitih političkih grupacija u Evropskom parlamentu.

Članovi Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom zajedno sa poslanicima Narodne skupštine čine Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji (POSP). U pitanju je savetodavno telo formirano na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, koji je stupio na snagu 2013.

Konstitutivni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije održan je 15. novembra 2013. u Domu Narodne skupštine i do danas je održano 15 sastanaka. Poslednji put POSP se sastao u junu 2023. u Beogradu, u jeku protesta “Srbija protiv nasilja”, podseća European Western Balkans.

Na sastanku Delegacije Evropskog parlamenta najavljeno je da će sledeći sastanak POSP-a biti održan 27. i 28. novembra 2024. godine u Strazburu.

POSP, koji se sastoji od podjednakog broja predstavnika Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, i ima dva predsedavajuća – jednog iz redova Narodne skupštine, i drugog iz Evropskog parlamenta, obično se sastaje dva puta godišnje – jednom u Narodnoj skupštini a drugi put u Evropskom parlamentu.

U slučaju Srbije, međutim, ovo telo se nije uvek sastajalo redovno, pre svega zbog čestih izbora i dugog perioda formiranja institucija. Tako se POSP 2020. godine godine uopšte nije sastao, iako je ubrzo nakon izbijanja pandemije COVID-19 obezbeđena mogućnost da se ovakvi sastanci održavaju onlajn.

Iako bi na kraju svakog sastanka trebalo da bude usvojena i Deklaracija, to se nije desilo u junu 2023.

U izveštaju su korišćene informacije portala Europeaan Western Balkans

XS
SM
MD
LG