Linkovi

EULEKS poslao pomoć Ukrajini


Pomoć EULEKS-a za Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu EULEKS poslala je 12 vozila Savetodavnoj misiji Evropske unije (EUAM) u Ukrajini. Pored vozila, građanima Ukrajine poslati su prehrambeni i drugi artikli.

“Euleksov konvoj za Ukrajinu”, koji se sastoji od 12 vozila krenuo je put Ukrajine. Prema rečima šefa Euleksa Larsa-Gunara Vigemarka ovaj konvoj, u kojem se nalazi odeća, vreće za spavanje, sredstva za ličnu higijenu i medicinski materijal, predstvalja samo deo pomoći narodu Ukrajine od osoblja Euleksa.

“Naše osoblje je takođe prikupilo gotovinu i podržalo 23 interno raseljene porodice. Veoma sam ponosan na njih. Pre skoro tri meseca Euleks je donirao određeni broj neprobojnih prsluka i šlemova. Euleks je takođe podelio svoje iskustvo u istraživanju ratnih zločina sa kolegama u Savetodavnoj misiji Evropske unije u Ukrajini. Oni podržavaju ukrajinske vlasti u istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina koje su Rusi počinili u Ukrajni. Takođe, forenzička obuka je besplatna. Pomažemo narod u Ukrajni, naročito one koji su bili prinuđeni da pobegnu iz zemlje”, rekao je Vigemark.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala kazala je da Kosovo zna kroz šta Ukrajna prolazi i dodala da Kosovo od prvog dana stoji uz Ukrajinu.

“Mi stojimo na strani Ukrajine, ne samo rezolucijom kosovskog parlamenta, već od prvog dana pomažemo i drugim merama, posebno novinarima u rezidentnom programu, humanitarnom pomoći, sankcijama prema Rusiji, Belorusiji i ostalima, kao i svim političkim i drugim društvenim merama koje smo preduzeli iz prostog razloga, jer želimo da narod u Ukrajni zna da mi na Kosovu znamo kroz šta prolaze”, rekla je Gervala.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomas Šunjog rekao je da je rat u Ukrajini najveći izazov za Evropu.

“Evropska unija je već dala četri milijarde evra humanitarne pomoći i 1,5 milijardi u sigurnosnoj odbrani. U Evropi se nalaze milioni ukrajnskih izbeglica kojima pomažemo i svi se nadamo da će se oni uskoro vratiti u svoje domove”, rekao je Šunjog.

Ceremoniji je prisustvovao i visoki predstavnik ukrajinskog kontingenta KFOR-a Ivan Nastenko.

“Moje emocije su danas pomešane. S jedne strane me je sramota što sam ovde, dok moji prijatelji rizikuju živote za Ukrajinu. S druge strane, ponosan sam što sam ovde danas i služim međunarodnim partnerima, koji su uvek spremni da pošalju poruku celom svetu da Ukrajina nije sama u ovom ratu”, rekao je Nastenko.

Vozila Euleksa koja su krenula iz Prištine biće donirana Savetodavnoj misiji Evropske unije (EUAM) u Ukrajini, dok će - kako je rečeno - prehrambeni i neprehrambeni artikli biti distribuirani građanima Ukrajine.

XS
SM
MD
LG