Linkovi

"Polegzit": Da li je Poljska na putu da napusti Evropsku uniju?


Zastave Poljske i Evropske unije
Zastave Poljske i Evropske unije

Poljska nema želju da napusti Evropsku uniju, rekao je u utorak premijer Mateuš Moravjecki i optužio opozicione političare da šire, kako je naveo, laži o mogućem "Polegzitu".

"Naša draga opozicija pokušava da sugeriše da želimo da oslabimo uniju izlaskom iz EU. To nisu samo lažne vesti već nešto gore - laž smišljena da se oslabi unija", rekao je Moravjecki tokom samita Višegradske grupe u Budimpešti.

Ustavni sud Poljske presudio je da delovi zakona EU nisu usklađeni sa ustavom zemlje, što je izazvalo oštre reakcije Brisela i dela javnosti.

Zvaničnici Evropske unije upozorili su da je blok "u opasnosti od kolapsa" osim ako ne ospori presudu poljskog suda o primatu nad zakonima EU, što se smatra centralnim stubom evropskih integracija.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je u utorak da će Brisel "čvrsto odgovoriti" na odluku poljskog suda i da će poručiti Varšavi "da poštuje pravila kluba", prenosi Rojters.

Vera Jourova, komesarka EU iz Češke Republike, rekla je u ponedeljak: "Ako ne budemo mogli da podržavamo principe u EU da se jednaka pravila poštuju svuda u Evropi, cela Evropa će početi da se urušava. Zato ćemo morati da reagujemo na ovo novo poglavlje koje je poljski ustavni sud počeo da crta".

Širom Poljske tokom vikenda održani su veliki skupovi u znak podrške članstvu u EU nakon presude Ustavnog suda te zemlje prošlog četvrtka.

'Polexit': Is Poland About to Quit the European Union?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Procenjuje se da se 100.000 ljudi okupilo u nedelju u Varšavi kako bi iskazalo podršku članstvu Poljske u EU. Među njima je bio i Donald Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta do 2019. godine, a sada lider poljske opozicione Partije građanske platforme.

"Šta nas je sve dovelo danas ovde? Pseudo-sud pravde, grupa maškara u pravosudnim odorama, po nalogu lidera stranke, kršeći Ustav, odlučila je da Poljsku izvede iz EU", rekao je Tusk okupljenima u glavnom gradu Poljske.

Protesti su pokrenuti nakon što su sudije najvišeg suda u Poljskoj prošle nedelje odlučile da nacionalni ustav ima primat nad zakonima EU.

Didije Rejnders, komesar EU za pravosuđe, zapretio je u ponedeljak odmazdom protiv Poljske.

"Sada čekamo nove odluke Suda pravde (EU) o situaciji u Poljskoj - i takođe moguće dnevne finansijske sankcije", rekao je on novinarima.

Reinders je ranije nagovestio da bi te sankcije mogle da iznose više od milion dolara dnevno dok Poljska ne prihvati zakonske odluke bloka.

Poljski premijer prvobitno je u martu izneo slučaj poljskom Ustavnom sudu. On je odbio da sprovede dve presude koje je u julu doneo Sud pravde EU, optužujući poljsku vladu za političko mešanje u pravosuđe.

Premijer je porekao takvo mešanje i rekao u ponedeljak da Poljska ne traži izlaz iz EU.

"Ovo je štetan mit, koji opozicija koristi zbog sopstvenog nedostatka ideja o odgovornom mestu Poljske u Evropi", rekao je on na Fejsbuku.

Pristalice vlade organizovale su kontraproteste i kažu da je vlada bila u pravu što je osporila EU.

"Prisvajaju prava na koja nemaju pravo prisvajanja i žele se sve više mešati", rekao je pristalica vlade Zigmunt Miernik za Asošijeted pres.

Dakle, koliko je Poljska blizu izlaska iz Evropske unije?

"Postoji velika zabrinutost u mnogim evropskim prestonicama i u Briselu da što veći pritisak koji Evropska unija vrši na Poljsku, to je veća verovatnoća da će nastati 'Polegzit'. I mislim da je ovo zamka", rekao je za Glas Amerike Pjotr Buras, varšavski analitičar Evropskog saveta za spoljne odnose.

"Ova prijetnja Polegzita - izlaska Poljske iz Evropske unije - preterana je. Poljska je zemlja u kojoj se više od 80 odsto stanovništva zalaže za članstvo u EU. Poljska je u velikoj meri zavisna od unutrašnjeg (evropskog) tržišta, a takođe i od fondova EU, uključujući fond za oporavak (od Kovida 19)", dodao je Buras.

Arhiva - Natpis "Ne Polegzitu" tokom protesta ispred zgrade Ustavnog suda u Varšavi, Poljska, 22. septembra 2021.
Arhiva - Natpis "Ne Polegzitu" tokom protesta ispred zgrade Ustavnog suda u Varšavi, Poljska, 22. septembra 2021.

Taj fond za oporavak od Kovida 19 vredan je 66 milijardi dolara. EU je zapretila da će zadržati novac ako Poljska ne sprovede promene u svom pravosudnom sistemu.

Poljska i neke druge zemlje članice, uključujući Mađarsku, više puta su se sukobljavale sa EU oko vladavine prava, slobode medija i manjinskih prava.

"Bitka koju sada vodimo u osnovi se odnosi na to da li će Evropska unija dozvoliti da se to dogodi, da populističke, autokratske vlade zanemaruju evropske standarde i evropske zakone, što dovodi do erozije temelja EU", rekao je Buras.

Te temelje poljuljala je poljska presuda. Evropski zvaničnici kažu da se blok mora držati svojih osnovnih principa, ali za sada poljska vlada ne pokazuje nikakve znake promene kursa.

XS
SM
MD
LG