Linkovi

Protest žena na Islandu - traže jednake plate i borbu protiv nasilja na rodnoj osnovi


Masa okupljenih na protestu žena u Rejkeviku, Island, 24. oktobra 2023.
Masa okupljenih na protestu žena u Rejkeviku, Island, 24. oktobra 2023.

Škole, prodavnice, banke i poznati bazeni na Islandu zatvoreni su u utorak pošto su desetine hiljade žena, među kojima i premijerka te zemlje, stupile u dvadesetčetvoročasovni štrajk zbog rodne neravnopravnosti, tražeći jednake plata i borbu protiv nasilja na rodnoj osnovi.

Širom male ostrvske zemlje, koja ima oko 380.000 stanovnika, škole i biblioteke su zatvorene ili su radile po skraćenom radnom vremenu jer je žensko osoblje ostalo kod kuće, dok su iz bolnica rekli da će se baviti samo hitnim slučajevima.

Priključujući se protestu, premijerka Katrin Jakobsdotir nije došla na posao u utorak, a rekla je da to očekuje i od saradnica u njenom kabinetu.

"Gledajući ceo svet, moglo bi da prođe 300 godina kako bi se postigla rodna ravnopravnost", rekla je Jakobsdotir radio stanici Ras 1.

Žene na Islandu pozvale su na štrajk zbog razlika u platama u poređenju sa muškarcima i rodno zasnovanog nasilja, kao i kako bi istakle neplaćeni rad, poput brige o deci, koji često pada samo na žene, rekli su organizatori.

Štrajk se organizuje pod sloganom "Zovete li to jednakošću?" i to je prvi celodnevni štrajk islandskih žena i nebinarnih pojedinaca od 1975. godine, kada je 90 odsto žena na Islandu prekinulo rad u znak protesta protiv rodne nejednakosti.

"Mi slavimo naše pramajke, naše uzore za jednakost", rekla je Torgerdur Katrin Gunarsdotir, poslanica u islandskom parlamentu. "Potrebna nam je jednakost, pravda i sloboda. To je poruka sa Islanda i mi moramo da stojimo zajedno“, dodala je ona".

Sa manje od 400.000 stanovnika, Island se smatra jednom od najprogresivnijih zemalja u svetu u pogledu rodne ravnopravnosti i nalazi se na vrhu indeksa rodnog jaza Svetskog ekonomskog foruma već 14 godina zaredom.

Ipak, u nekim industrijama i profesijama, žene zarađuju i do 20 odsto manje od muškaraca, prema statistikama koje su sačinile institucije na Islandu.

"Ovo je dan za sve žene na Islandu", rekla je Sonja Rut Adalsteinsdotir, koja radi u kompaniji koja proizvodi opremu za prehrambenu industriju. "Ja imam sreću da radim u kompaniji koja daje jednaku platu i ženama i muškarcima, ali sma ja ovde zbog svojih ćerki i zbog svih drugih žena u ovoj zemlji", dodala je ona tokom mitinga u glavnom gradu Rejkjaviku.

Masa okupljenih na protestu žena u Rejkeviku, Island, 24. oktobra 2023.
Masa okupljenih na protestu žena u Rejkeviku, Island, 24. oktobra 2023.

Lokalni mediji javljaju da na mitingu prisustvovalo oko 70.000 do 100.000 ljudi.

Četrdeset posto žena na Islandu tokom života doživljava nasilje na rodnoj osnovi i seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje Univerziteta na Islandu.

"Želimo da skrenemo pažnju na činjenicu da nas nazivaju rajem ravnopravnosti, ali još uvek postoje rodni dispariteti i hitna potreba za akcijom", zaključila je Freja Štajngrimsdotir, organizatorka štrajka i direktorka komunikacija Državne federacije radnika Islanda.

XS
SM
MD
LG