Linkovi

Nemačka postaje prva evropska država koja legalizuje kanabis


Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah govori na konferencii za štampu 26. oktobra 2022.
Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah govori na konferencii za štampu 26. oktobra 2022.

Nemačka je u sredu predstavila planove za legalizaciju kanabisa, što je potencijalno čini jednom od prvih zemalja u Evropi koja će legalizovati marihuanu.

Predstavljajući svoje planove kabinetu kancelara Olafa Šolca, nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da je cilj predloga da se postigne "najliberalnija liberalizacija kanabisa u Evropi, i, s druge strane... najstrože regulisano tržište".

Nemački savezni kabinet je navodno odobrio plan, otpočevši dugotrajan proces legalizacije rasta, uzgoja i distribucije biljke.

Nemački zakoni moraju biti u skladu sa evropskim zakonodavstvom, a prema predlogu, vlada bi regulisala proizvodnju, prodaju i distribuciju kanabisa kao deo kontrolisanog, legalizovanog tržišta, rekao je Lauterbah, opisujući reformu kao mogući "model" za druge evropske zemlje.

Arhiva - List kanabisa
Arhiva - List kanabisa

Iako su mnoge evropske zemlje dekriminalizovale male količine kanabisa u rekreativne svrhe, samo jedna - Malta - ga je u potpunosti legalizovala.

Predloženim planom bi se legalizovala i nabavka i posedovanje 20 do 30 grama kanabisa za ličnu potrošnju, uzgoj do dve ili tri biljke po osobi i prodaja preko specijalizovanih prodavnica. Upotreba kanabisa ostala bi zabranjena za sve mlađe od 18 godina.

Vlada bi, prema planu, uvela i poseban porez na potrošnju i razvila programe edukacije i prevencije zloupotrebe, dok bi tekuće istrage i krivični postupci u vezi sa kanabisom bili obustavljeni.

Legalizacija kanabisa bi eliminisala nemačko crno tržište kanabisa i mogla bi da poveća godišnje poreske prihode, otvori 27.000 novih radnih mesta i uštedi oko 4,7 milijardi dolara, navodi Rojters.

Saopštenje od srede naišlo je na različite reakcije širom zemlje. Nacionalno udruženje farmaceuta upozorilo je na potencijalne zdravstvene rizike od legalizacije kanabisa, dok su neki regionalni zvaničnici izrazili zabrinutost da će Nemačka postati destinacija za narko-turizam, slično Holandiji, gde je nekim kafićima dozvoljeno da prodaju kanabis pod strogim uslovima.

Prema Gardianu, nemački ministar zdravlja rekao je da holandski sistem "kombinuje dva nedostatka: liberalnu upotrebu, ali ne i kontrolisano tržište. Ono što smo naučili iz holandskog iskustva je da ne želimo da to radimo na taj način. Želimo da kontrolišemo celo tržište".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG