Linkovi

Nemačka proteruje šefa zabranjenog muslimanskog udruženja


Arhiva - Državna zastava Irana u Ambasdi Irana u Berlinu, u Nemačkoj, 1. decembra 2011.
Arhiva - Državna zastava Irana u Ambasdi Irana u Berlinu, u Nemačkoj, 1. decembra 2011.

Nemačka je saopštila iranskom šefu nedavno zabranjenog Islamskog centra Hamburg (IZH) da ga proteruje iz zemlje i da ima dve nedelje da ode, saopštile su u četvrtak vlasti u Hamburgu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova države i grada Hamburga navelo je u saopštenju da je obavestilo Mohameda Hadija Mofateha da ima rok do 11. septembra da ode, ili će u suprotnom biti deportovan.

Mofateh je bio na čelu IZH od leta 2018, nastavlja se u saopštenju.

Prema saznanjima hamburške domaće obaveštajne agencije, on je donedavno bio zvanični zamenik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija u Nemačkoj kao šef IZH.

List Bild i televizija NDR prvi su izvestili o nalozima za proterivanje.

Nalozi na društvenim mrežama povezani sa IZH-om i njegovom veb-stranicom uklonjeni su u Nemačkoj nakon što je ta zemlja u julu zabranila IZH i njene podružnice zbog "sleđenja radikalnih islamističkih ciljeva", saopštilo je Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je saopštilo da je IZH, pod kojim radi i jedna od najstarijih džamija u Nemačkoj poznata po svojoj tirkiznoj spoljašnjosti, delovao kao direktan predstavnik Hamneija i nastojao je da izazove islamsku revoluciju u Nemačkoj.

Posle zatvaranja IZH, Iran je pozvao na razgovor nemačkog ambasadora u Teheranu.

XS
SM
MD
LG