Linkovi

Podeljeni EU lideri počeli samit o energetskoj krizi


Španski premijer Pedro Sančez (L), letonski premijer Krisjanis Karins i nemački kancelar Olaf Šolc (D) obraćaju se medijima uoči početka dvodnevnog samita (Foto: AP/Olivier Matthys)
Španski premijer Pedro Sančez (L), letonski premijer Krisjanis Karins i nemački kancelar Olaf Šolc (D) obraćaju se medijima uoči početka dvodnevnog samita (Foto: AP/Olivier Matthys)

U Briselu je u četvrtak počeo dvodnevni samit lidera Evropske unije (EU) koji su podeljeni u pogledu pitanja ograničavanja cena gasa da bi se suzbila energetska kriza izazvana invazijom ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu i njegovom strategijom da samovoljno ukida isporuke Evropi, prenosi agencija Asošijeted pres.

Tradicionalni partneri u EU - Nemačka i Francuska - su ovog puta na suprotnim stranama s obzirom na to da Berlin izražava sumnju u pogledu planova za ograničenje cena, dok se većina za to zalaže.

"Naša uloga je da osiguramo da postoji evropsko jedinstvo i Nemačka je deo toga. Takođe nije dobro ni za Nemačku ni za Evropu da se izoluju. Važno je da imamo jedinstvo u pogledu predloga koji su predmet širokog konsenzusa" rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bilo koji spor ima veze sa metodama, a ne ciljem. "Cene gasa, nafte, uglja moraju da padnu, cene struje moraju da padnu, i za to je potreban zajednički napor svih nas u Evropi", poručio je nemački kancelar.

Holandija je takođe saopštila da strahuje da bi, ako ograničenje cena bude preveliko, zalihe mogle da zaobiđu Evropu i budu isporučene negde drugo.

"Svi žele pad cena gasa, ali želite da osigurare da se nastavlja uvoz", rekao je premijer Mark Rute.

Zbog različitih stavova, očekuju se teški razgovori za koje je malo verovatno da će rezultirati dogovorom do petka popodne, kada bi samit trebalo da bude okončan.

Na početku samita, potreba za čvrstim jedinstvom unutar EU u suprostavljanju Rusiji trebalo bi da bude naglašena tokom video obraćanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog iz Kijeva, koji će tražiti dodatnu pomoć za svoju zemlju da izdrži predstojeću zimu.

Šolc je rekao da Zelenski ne bi trebalo da strahuje u pogledu tog pitanja i poručio da ruski napadi na civilnu infrastrukturu i širenje straha upotrebom dronova ubica predstavljaju "ratne zločine".

"Taktika razaranja svega neće pomoći Ukrajini da pobedi u ratu. Samo će ojačati jedinstvo i odlučnost Ukrajine i njenih partnera", rekao je Šolc u obraćanju nemačkom parlamentu.

Cene prirodnog gasa izmakle su kontroli tokom leta, dok članice EU pokušavaju da popune rezerve za zimu. EU lideri sada žele da objedine kupovinu tog energenta i možda odrede privremeno ograničenje cena da bi sprečili potrese na energetskom tržištu.

Članice su se već saglasile da tokom zime smanje potrošnju gasa za 15 odsto, da popune skladiša na najmanje 8o odsto kapaciteta do novembra i smanje potrošnju struje za najmanje 5 procenata.

Pitanje mogućeg ograničenja cena gasa mesecima postaje jedno od ključnih kako se pogoršava energetska kriza, a 15 zemalja zalaže sa za takvu direktnu intervenciju.

Međutim, Nemačka i Holandija smatraju da bi intervencije na tržištu, kao što su preterana ograničenja cena, mogle da imaju negativne posledice kada je reč o dostupnosti prirodnog gasa i podsticajima za vlade i potrošače da štede.

Očekuje se da će veću podršku imati plan da se objedine kupovine gasa i sprovedu mere da se pobošlja solidarnost sa članicama EU koje su najteže pogođene rastom cena energenata, saopštile su diplomate, a prenosi AP.

Diplomate razmatraju i dodatne sankcije protiv Rusije, koja izvodi sve više napada bespilotnim letelicama na ukrajinsku energetsku i civilnu infrastrukturu, što je taktika koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu nazvala ratnim zločinom i terorom.

Međutim, iako su prethodne sankcije Rusiji jednoglasno usvojene, mađarski premijer Viktor Orban mogao bi da sada da iskomplikuje to jedinstvo. Orban je u sredu napisao da su "neuspele sankcije u Briselu već gotovo nepodnošljivi teret" i da će Mađarska "tražiti da se razmotri politika ratnih sankcija".

XS
SM
MD
LG