Linkovi

Samit država Jugoistočne Evrope i Ukrajine: Zelenski pozvao na ulaganje u proizvodnju oružja


Učesnici samita država Jugoistočne Evrope i Ukrajine (Foto: Handout/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP)
Učesnici samita država Jugoistočne Evrope i Ukrajine (Foto: Handout/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je države Jugoistočne Evrope da ulažu u proizvodnju oružja u toj zemlji.

Zelenski, koji prisustvuje samitu zemalja sa područja jugoistoka Evrope i Ukrajine, rekao je da situacija na ratištu sa Rusijom otvara mogućnosti okončanja rata do kraja naredne godine.

U oktobru, novembru i decembru imamo priliku da stvari pomerimo ka miru i trajnoj stabilnosti. Stanje na frontu stvara priliku za odlučnu akciju da rat bude završen najkasnije do isteka 2025. godine“, rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem potpisao desetogodišnji sporazum o podršci Ukrajini.

"Razvijaćemo saradnju naših odbrambenih industrija. Hrvatska će nastaviti da obezbeđuje opremu i deli iskustva iz oblasti deminiranja”, napisao je Zelenski na društvenoj mreži “Eks”.

Na samitu u Dubrovniku zemlje jugoistočne Evrope predstavljaju predsednici Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova, kao i premijeri Grčke, Bugarske, Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Turske i Rumunije.

Najavljeno je da će učesnici usvojiti zajedničku deklaraciju kojom bi, kako se očekuje, trebalo da bude osuđena ruska invazija na Ukrajinu, pokrenuta februara 2022.

Trebalo bi da obuhvati podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući poluostrvo Krim, mirovnom planu predsednika Zelenskog, kao i zahtev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini. Takođe, očekuje se da će se pružiti podrška evropskim integracijama Ukrajine i članstvu u NATO-u kada se ispune uslovi, kao i energetskoj bezbednosti i obnovi Ukrajine posle rata.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije koja se nije usaglasila sa kaznenom politikom Zapada prema Rusiji, ponovio je stav da Moskvi neće biti uvođene sankcije. Ukazao je da Srbija sedi na, kako se izrazio, isključivo srpskoj stolici i da se zalaže za poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim tvrdnjama, u zajedničkoj deklaraciji država učesnica samita je promenjen član kojim se tražilo uvođenje sankcija Rusiji.

To smo uspeli da izmenimo. Srbija će nastaviti da vodi svoju politiku slobodarske, nezavisne i suverene zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo ostati bez sankcija Rusiji, jer to je politika koju vodimo“, rekao je Vučić u Dubrovniku.

Srbija, iako kandidatkinja za članstvo u EU, još nije uvela sankcije Rusiji uprkos učestalim pozivima zapadnih partnera, dok se potpredsednik njene vlade Aleksandar Vulin u septembru sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG