Linkovi

Šefovi diplomatija država EU saglasili se o suspenziji viznih olakšica sa Rusijom


Arhiva - Prijava za odobravanje šengenske vize (Foto: Shutterstock)
Arhiva - Prijava za odobravanje šengenske vize (Foto: Shutterstock)

Šefovi diplomatija država članica Evropske unije saglasili su se da stave van snage sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom iz 2007, ali nisu doneli odluku o potpunoj zabrani izdavanja viza na zahtev pojedinih članica.

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je da su se ministri saglasili da odnosi sa Moskvom, kako se izrazio, ne mogu biti uobičajeni, kao i da sporazum treba poptuno suspendovati.

"Moskva neće dozvoliti da potez EU ostane bez posledica"

Aleksandar Gruško, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, izjavio je povodom dogovora šefova diplomatija država članica EU o suspenziji viznih olakšica za Rusiju, da Moskva neće dozvoliti da taj potez ostane, kako se izrazio, bez posledica, javila je ruska državna novinska agencija RIA novosti, preneo je Rojters.

Ukoliko Brisel još jednom odluči da puca sebi u stopalo - ovo je njihov izbor", poručio je Gruško.

Nakon neformalnog sastanka u Pragu, Borelj je rekao da bi to otežalo i produžilo period za koji bi ruskim državljanima bile odobrene vize sa države članice EU.

To će značajno smanjiti broj novih viza koje izdaju zemlje članice EU“, rekao je Borelj.

Govoreći o zahtevima država članica istočnog dela EU, koje su se zalagale za rigorozniji pristup, Borelj je rekao da zemlje koje se graniče sa Rusijom mogu preduzeti mere na nacionalnom nivou u smislu ograničavanja ulaska u Uniju.

Ukazao je, međutim, i da bi će sve mere morati da budu usklađene sa pravilima zajedničke šengenske zone Evropske unije – naglasivši da je važno da članovi ruskog civilnog društva i dalje mogu da putuju u Evropsku uniju.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, označio je suspenziju sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom kao, kako se izrazio, polumeru.

Ovo je vreme kada je doba mira u Evropi prošlo, kao i doba polumera. Polumere u pogledu Rusije su upravo ono što je dovelo do invazije velikih razmera 24. februara“, rekao je aludirajući na ruski napad na Ukrajinu.

Uoči sastanka, Poljska i tri baltičke države, Estonija, Letonija i Litvanija, saopštile su da će uzeti u obzir da ruskim putnicima zabrane ulazak u EU, ako Unija kao celina to bude učinila.

U zajedničkom saopštenju četiri države su saopštile da je stavljanje van snage sporazuma o viznim olakšicama, kako su ukazale, neophodan prvi korak.

Ali, moramo drastično ograničiti broj izdatih viza, pre svega turističkih, da bismo smanjili priliv ruskih građana u Evropsku uniju i šengenski prostor“, navedeno je u saopštenju.

Ukazale su da bi od toga trebalo da budu izuzeti disidenti i drugi slučajevi humanitarne prirode.

Proteklih godina, nekoliko zemalja je iz bezbednosnih razloga ponovo uvelo granične kontrole u šengenskom prostoru, u kom Evropljani i drugi posetioci mogu slobodno da putuju bez provera identifikacije.

XS
SM
MD
LG