Linkovi

Odlazak Andrea Brauera: Detektiv Pemblton, kapetan Holt i ljubitelj Šekspira


Andre Brauer (Foto: REUTERS/Mike Segar)
Andre Brauer (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Svet filma ostao je bez detektiva Frenka Pembltona i kapetana Rejmonda Holta.

Glumac Andre Brauer, koji se proslavio ulogama u serijama "Odeljenja za ubistva: Život na ulici" i "Bruklin 99", preminuo je u 61. godini posle kraće bolesti, potvrdila je da agenciju Asošijeted pres njegova publicistkinja Dženifer Alen, ali nije otkrila detalje.

Glumac rođen u Čikagu etablirao se u ulozi detektiva Pembltona, glavnog junaka serije „Odeljenje za ubistva: Život na ulici“, mračnoj policijskoj drami zasnovanoj na knjizi Dejvida Sajmona, koji je potom nastavio da stvara seriju „Žica“.

Serija “Odeljenje za ubistva” se fokusirala na policijsku jedinicu u Baltimoru, prikazivala se sedam sezona na televiziji NBC i osvojila je priznanje kritike, a Brauer je bio u centru pažnje.

Za tu ulogu je 1998. osvojio prvu Emi nagradu u karijeri, za glavnog glumca.

Brinuo se da će postati tipski glumac, pošto je veći deo 90-tih proveo u ulozi zamišljenog detektiva.

„Ako se time budem predugo bavio, onda ću prestati da zaista istražujem sopstveni rad”, rekao je za AP 1998. „To je velika opasnost. Mislim da ću pobeći od te zamke i dobiti priliku da radim neki posao koji će mi biti veći izazov."

To, pokazalo se, nije bio problem za Brauera.

Nastavio je da igra sasvim drugačiju vrstu policajca u potpuno različitoj vrsti serije, prelazeći na komediju kao kapetan Rejmond Holt u seriji „Bruklin 99 “ sa Endijem Sambergom u glavnoj ulozi. Igrao je osam sezona, od 2013. do 2021, a serija se emitovala na televizijama Foks i NBC.

Iako je uronio u komediju u TNT seriji "Muškarci određenog doba", "Bruklin 99" je i dalje predstavljao veliku promenu za Brauera, koji je bio poznat po glumi u mračnim i teškim dramama.

„Osećao sam se kao da je to prilika da uradim nešto znatno drugačije od ostatka moje karijere“, rekao je Brauer za AP 2019. „Sviđa mi se jer mi jednostavno otvara um i tera me da razmišljam drugačije. Mislim da sam postao mnogo gipkiji kao glumac i otvoreniji za neverovatan broj mogućnosti kako da odigram scenu."

Za ulogu u seriji “Bruklin 99” bio je nominovan za četiri Emija.

Brauerov kolega iz te serije, Teri Krus bio je među onima koji su mu odali počast u ponedeljak uveče.

„Ne mogu da verujem da si otišao tako brzo“, napisao je Krus na Instagramu. “Počastvovan sam što sam te poznavao, smejao se sa tobom, radio sa tobom i delio osam slavnih godina gledajući tvoj nezamenljiv talenat. Ovo boli". Dodao je: "Pokazao si mi kako izgleda dobro proživljen život."

Brauer je nedavno glumio u filmu "Ona je rekla", ostvarenju iz 2022. o novinarima Njujork tajmsa koji su objavili priču o tome kako je Harvi Vajnstin godinama seksualno zlostavljao žene. Brauer je igrao urednika Tajmsa Dina Baketa.

Brauer sa kolegama iz serije "Bruklin 99" (Foto: Evan Agostini/Invision/AP)
Brauer sa kolegama iz serije "Bruklin 99" (Foto: Evan Agostini/Invision/AP)

Rođen i odrastao u Čikagu, Brauer je diplomirao na Stenfordu i magistrirao likovne umetnosti na Džulijardu.

Prvu značajniju ulogu imao je u filmu "Slava" iz 1989, gde je glumio pored Morgana Frimana i Denzela Vašingtona, koji je osvojio Oskara za film o armijskom puku Afroamerikanaca tokom građanskog rata.

Brauer je u filmu igrao uplašenog kaplara Tomasa Sirlsa.

„Taj lik sam zamišljao kao herojski, ali sam posle toga dobio mnogo scenarija u kojima stalno plačem“, rekao je za AP 1993. godine.

Uprkos tome, on je 2019. rekao za AP da se pre „Odeljenja za ubistva“ borio da nađe posao u Holivudu gde su uloge afroameričkih glumaca bile „male i retke“.

Brauer je osvojio drugi Emi za glavnog glumca za ulogu u seriji "Lopov" iz 2006. Ovaj glumac je ukupno nominovan za 11 Emija.

Glumio je i u filmovima "Iskonski strah" i "Putovanje života", a njegove druge TV uloge uključuju serije "Hack", "Gideonov prelaz" i "Dobra bitka".

Neretko je glumio na sceni, često u Šekspirovim delima. Osvojio je nagradu Obi za glavnu ulogu u predstavi „Henri V” na njujorškom Šekspirovom festivalu, gde se pojavio i u komadima „Ravnom merom”, „Bogojavljenska noć” i „Kako vam se drago”.

Brauer je bio u braku više od 30 godina sa Ejmi Brabson, koleginicom iz serije "Odeljenje za ubistva". Iza njega su ostali i sinovi Majkl, Isaija i Džon Vesli, njegov brat Čarls Dženings i majka Seli Brauer.

XS
SM
MD
LG