Linkovi

Odlazak fudbalskog "Cara": Preminuo Franc Bekenbauer


Franc Bekenbaer na Svetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi (Foto: Reuters/Carl Recine/File Photo)
Franc Bekenbaer na Svetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi (Foto: Reuters/Carl Recine/File Photo)

Franc Bekenbauer, jedan od najboljih fudbalera u istoriji ovog sporta, preminuo je u 78. godini, saopštio je Fudbalski savez Nemačke (DFB).

Bivši kapiten nemačkog tima 1970-ih, Bekenbauer je poslednjih godina patio od zdravstvenih problema.

„Sa dubokom tugom objavljujemo da je moj suprug i naš otac Franc Bekenbauer preminuo juče, u nedelju, mirno u snu, okružen svojom porodicom“, navodi se u saopštenju porodice dostavljenom nemačkoj novinskoj agenciji DPA. „Tražimo da nam se dozvoli da tugujemo u miru i pošteđeni pitanja".

U saopštenju nije naveden uzrok smrti.

Bekenbauer je bio kapiten tadašnje reprezentacije Zapadne Nemačke koja je 1974. postala prvak sveta, a dve godine pre toga osvojio je i titulu šampiona Evrope. Isti uspeh ponovio je sa nacionalnim timom ove zemlje 1990, ali tada kao selektor.

Bekenbauer je bio otmen igrač, dominirao je na terenu u dresu Zapadne Nemačke i minhenskog Bajerna sa kojim je kao fudbaler tri puta zaredom bio prvak Evrope.

Zbog stila igre dobio je nadimak Der Kaiser - Car.

Bekenbauer, jedan od samo trojice koji su osvojili Svetsko prvenstvo kao igrač i kao trener, preminuo je u nedelju, saopštio je DFB.

Posle dva kratka perioda igranja u Njujorku i dve godine u Hamburgu, Bekenbauer je 1983. završio igračku karijeru i postao trener, a radio je kao sportski direktor u francuskom Marseju pre nego što se vratio da vodi Bajern Minhen.

Prvo je bio trener, a potom funkcioner i osvojio je sa ovim klubom devet trofeja, uključujući i jednu Ligu šampiona.

Do titule svetskog prvaka, predvodio je selekciju Savezne Republike Nemačke, na Mondijalu 1990. u Italiji. Tada je u svom prvom meču grupe D Nemačka pobedila reprezentaciju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa ubedljivih 4:1.

U reprizi finala iz Meksika 1986. u finalu je savladan svetski šampion Argentina sa 1:0 - golom Andreasa Bremea iz penala.

XS
SM
MD
LG