Linkovi

Gradonačelnik Njujorka se izjasnio da nije kriv po optužbama za korupciju


Gradonačelnik Njujorka Erik Adams ispredd federalnog suda u Njujorku, 27. septembra 2024. godine. (Foto: Rojters/David Dee Delgado)
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams ispredd federalnog suda u Njujorku, 27. septembra 2024. godine. (Foto: Rojters/David Dee Delgado)

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams izjasnio se u petak pred federalnim sudom na Menhetnu da nije kriv po optužbama za primanje mita i nezakonitih priloga u kampanji od turskih državljana.

Adams je i ranije negirao da je učinio nešto pogrešno, navodeći da će se boriti protiv optužbi na sudu. Njegov advokat Aleks Spiro rekao je da će naredne sedmice podnijeti zahtjev za odbacivanje optužbi.

Sutkinja Ketrin Parker je odlučila da ga pusti da se brani sa slobode, pod uslovom da ne bude u kontaktu sa svjedocima ili osobama koje se navode u optužnici. Dodala je da su izuzeci njegovi zaposleni i članovi porodice, sve dok sa njima ne razgovara o detaljima optužnice.

Adams, demokrata, opire se pozivima unutar svoje stranke da podnese ostavku.

"Nastaviću da radim svoj posao kao gradonačelnik", rekao je Adams na konferenciji za novinare u četvrtak.

U optužnici koju je velika porota proslijedila u utorak, a otpečaćena je u četvrtak, tužioci su naveli da su turske diplomate i biznismeni nezakonito usmjeravali novac u Adamsovu kampanju i obasipali ga luksuznim povlasticama za putovanja, uključujući sobe u raskošnim hotelima i obroke u vrhunskim restoranima.

Zauzvrat, Adams je 2021. izvršio pritisak na gradske zvaničnike da dozvole otvaranje novog turskog konzulata, zgrade od 36 spratova, uprkos zabrinutostima zbog bezbjednosti.

Navodna šema datira iz 2014. godine, kada je Adams postao predsjednik opštine Bruklin, saopštili su tužioci, dodajući da su nezakoniti prilozi za kampanju pomogli u finansiranju njegove kampanje za gradonačelnika 2021. godine.

Adams bi mogao biti osuđen na decenije zatvora ako bude proglašen krivim.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u petak da Ankara pomno prati postupak u Adamsovom slučaju i da se njene diplomate pridržavaju protokola.

"Naše diplomatske misije obavljaju svoje dužnosti u skladu sa Bečkim konvencijama i diplomatskim tradicijama", rekao je portparol. "Ne dolazi u obzir da se miješamo u unutrašnje stvari bilo koje zemlje."

Adams, bivši policajac koji je napredovao do čina kapetana, prvi je od 110 gradonačelnika Njujorka koji je optužen za federalni kriminal dok je bio na funkciji.

Najveći američki grad od proteklog mjeseca je u krizi zbog ovog slučaja. Policijski komesar je podnio ostavku 12. septembra, nakon što su mu FBI agenti zaplijenili telefon. Nekoliko dana kasnije, sa funkcije je odstupio i Adamsov glavni pravni savjetnik.

Nekoliko istaknutih gradskih zvaničnika i članova Kongresa, uključujući članicu Predstavničkog doma Aleksandriju Okasio-Kortez, pozvali su Adamsa da podnese ostavku.

Ipak, dvojica uticajnih demokratskih članova Kongresa iz Bruklina, vođa većine u Senatu Čak Šumer i vođa manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris, nisu to učinili.

Adamsa bi sa funkcije mogla smijeniti guvernerka Njujorka iz Demokratske stranke Kejti Hokal ali je proces komplikovan, kaže profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Pejs, Benet Geršman.

Erik Adams na konferenciji za medije, 16. septembra 2024.
Erik Adams na konferenciji za medije, 16. septembra 2024.

Hokal je u četvrtak saopštila da će "preispitati opcije i obaveze kao guvernera Njujorka".

"Očekujem da će gradonačelnik odvojiti sljedećih nekoliko dana da razmotri situaciju i pronađe odgovarajući put naprijed kako bi osigurao da lideri dobro služe građanima Njujorka", navela je Hokal.

Prema optužnici, Adams je, dok je bio predsjednik opštine Bruklin, prihvatio besplatna putovanja od turske aviokompanije u vrijednosti od desetina hiljada dolara, te je platio 600 dolara za dvije noći u luksuznom apartmanu u hotelu St. Regis u Istanbulu, znatno ispod stvarne cijene od 7.000 dolara.

Tokom kampanje za gradonačelnika 2021. godine, Adams je prikrio finansije koje je dobio od turskih izvora, koristeći za to američke građane, navodi se u optužnici. Ti fondovi su mu omogućili da dođe do dodatnih 10 miliona dolara iz javnih izvora. Američki zakoni zabranjuju strani doprinos američkim političkim kampanjama.

XS
SM
MD
LG