Linkovi

Šire se požari u Evropi: 18 tijela pronađeno u selu u Grčkoj


Požar u selu Avantas u Grčkoj (Foto: AP/Achilleas Chiras)
Požar u selu Avantas u Grčkoj (Foto: AP/Achilleas Chiras)

Vlasti u Grčkoj saopštile su da su vatrogasci u utorak pronašli 18 tijela u jednom selu na sjeveru Grčke, u kojem danima bijesne požari.

Grčki mediji, bez pozivanja na izvore, prenijeli su da je riječ o migrantima. Širi region Evros, gdje se nalazi selo Avantas blizu kojeg su pronađena tijela, popularna je ruta za migrante koji iz Turske dolaze u Grčku.

U grčkom lučkom gradu Aleksandropolisu, nedaleko od Avantasa, zbog požara su evakuisane desetine pacijenata iz jedne bolnice, uključujući i novorođenčad. Nakon evakuacije 65 pacijenata, jedan trajekt je pretvoren u poljsku bolnicu.

Stariji pacijenti ležali su na dušecima na podu kafeterije, dok su ekipe hitne pomoći pomagale drugima na nosilima.

"Radim ovaj posao 27 godina i nikada nisam vidio nešto ovako. Svugdje nosila, pacijenti ovdje...kao da je rat, kao da je bomba eksplodirala", ispričao je zdravstveni radnik Nikos Gioktsidis.

U tom regionu je u ponedeljak pronađeno tijelo još jednog muškarca, za kojeg se takođe vjeruje da je migrant, saopštio je jedan policijski zvaničnik. Dva nova požara izbila su i blizu Atine.

Iz vatrogasne službe je saopšteno da su vremenski uslovi ekstremni i da će to biti slučaj i narednih dana.

Požari gore i u Španiji, čiji je veći dio u veoma velikoj ili ekstremnoj opasnosti od požara zbog četvrtog talasa vrućina. Vatrogasci već nedelju dana pokušavaju da suzbiju ogroman šumski požar na ostrvu Tenerife.

U požaru je izgorjelo 15.000 hektara u 12 opština, a hiljade su evakuisane.

U susjednom Portugalu, više od 120 opština na sjeveru i u centralnom dijelu, kao i u djelovima Algarve - popularnoj turističkoj destinaciji na jugu - je u maksimalnoj opasnosti od požara zbog vrućine.

Više od 100 vatrogasaca, uz 10 aviona, pokušavaju da ugase požar koji je u ponedeljak veče izbio u sjevernom gradu Bajao.

U Italiji, oko 700 ljudi je evakuisano nakon što je u ponedeljak izbio požar na ostrvu Elba, u Toskani. Italijanske vlasti izdale su crvene meteo alarme u 16 od 27 najvećih gradova, uključujući Rim, Milan i Firencu.

Opasni uslovi, zbog visokih temperatura, su i u regionima na jugu Francuske.

XS
SM
MD
LG