Linkovi

Hanter Bajden tužio Foks njuz zbog objave njegovih eksplicitnih fotografija


Hanter Bajden (Foto: AP/Matt Slocum)
Hanter Bajden (Foto: AP/Matt Slocum)

Hanter Bajden, sin predsednika Sjedinjenih Država, podneo je tužbu protiv televizije Foks njuz zbog, kako se navodi, nezakonitog objavljivanja njegovih eksplicitnih fotografija u okviru serije koja se pojavila na platformi za strimovanje.

Predsednikov sin je podneo tužbu državnom sudu na Menhetnu zbog fotografija u seriji „Suđenje Hunteru Bajdenu“, koja je premijerno prikazana 2022. na striming platformi Foks nejšn. Serija prikazuje „simulirano suđenje" Hanteru Bajdenu po optužbama koje nisu zapravo podignute protiv njega, i sadrži fotografije golog Bajdena tokom seksualnog odnosa, navodi se u tužbi.

U tužbi se tvrdi da je širenjem intimnih slika bez njegovog pristanka prekršen njujorški zakon o osvetničkoj pornografiji.

„Foks je objavio i distribuirao ove intimne slike svojoj ogromnoj, milionskoj publici kao deo zabavnog programa kako bi ponizio, uznemiravao, iznervirao i uzbunio gospodina Bajdena i ukaljao njegovu reputaciju“, navodi se u tužbi.

Portparol Foks njuza u saopštenju je nazvao to "potpuno politički motivisanom tužbom" koja je "bez osnova". U saopštenju se navodi i da su im Bajdenovi advokati poslali pismo u kojem traže njegovo uklanjanje sa platformi za strimovanje u aprilu 2024.

„Program je uklonjen u roku od nekoliko dana posle pisma, uz veliki oprez, ali Hanter Bajden je javna ličnost koja je bila predmet višestrukih istraga i sada je osuđeni počinilac krivičnog dela. U skladu sa Prvim amandmanom, Foks njuz je tačno pokrio medijski relevantne događaje koje je pokrenuo sam gospodin Bajden, i drago nam je što ćemo zaštititi svoja prava na sudu“, navodi se u saopštenju.

Hanter Bajden je prošlog meseca osuđen po tri optužbe za krivična dela u vezi sa kupovinom revolvera 2018. godine kada je, kako su tvrdili tužioci, predsednikov sin lagao na obaveznom obrascu za kupovinu oružja, gde je označio da ne koristi drogu i da nije zavisnik od narkotika.

Simulirano suđenje u seriji obuhvatio je optužbe za mito i neprikladne finansijske poslove sa stranim vladama, optužbe koje nisu podignute protiv Hantera Bajdena, navodi se u tužbi.

Podnosilac tužbe traži kompenzaciju i kaznenu odštetu i nalog kojim se Foksu nalaže da ukloni sve kopije eksplicitnih slika.

U tužbi se tvrdi da Foks nije u potpunosti uklonio promotivne materijale i da je program i dalje dostupan na nekim platformama za striming trećih strana.

XS
SM
MD
LG