Linkovi

Tužioci na suđenju Bajdenovom sinu: Zavisnost nije krivično delo, ali laganje jeste


Hanter Bajden ispred federalnog suda u Vilmingtonu, Delaveru 4. jun 2024. (AP Photo/Matt Slocum)
Hanter Bajden ispred federalnog suda u Vilmingtonu, Delaveru 4. jun 2024. (AP Photo/Matt Slocum)

Tužioci na istorijskom suđenju Hanteru Bajdenu, sinu predsjednika Džoa Bajdena, rekli su porotnicima u utorak da dokazi pokazuju da je mlađi Bajden lagao da bi sakrio svoju zavisnost od narkotika i ilegalno kupio oružje, dok je odbrana ustvrdila da nije imao nameru da obmanjuje.

Porotnici u federalnom sudu u Delaveru čuli su uvodna izlaganja tužilaca i advokata odbrane na prvom suđenju detetu aktuelnog američkog predsednika, po optužnici za nelegalno posedovanje oružja, pre nego što su pozvani svedoci.

Tužioci su porotnicima pokazali poruke u kojima je Hanter Bajden ugovarao kupovinu droge i govorio o pušenju krek kokaina, uključujući i nekoliko dana pre nego što je u oktobru 2018. godine kupio pištolj. Takođe su puštali izvode iz audio verzije njegovih memoara u kojima opisuje svoj instinkt da pronađe krek u vreme kada je kupio oružje.

Tužilac Sekretarijata za pravosuđe Derek Hajns je u obraćanju poroti rekao da su dokazi ubedljivi i ispričao poroti šta se dogodilo u oktobru 2018. godine kada je Hanter Bajden kupio oružje ali je lagao na formularu da ne koristi drogu.

"To je bilo nelegalno zato što je koristio krek i bio zavisnik. Niko nije iznad zakona...Zavisnost nije krivično delo. Laganje jeste", rekao je Hajns.

Počelo suđenje sinu američkog predsjednika
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Dodao je da je Hanter Bajden pokušao da kupi drogu samo nekoliko dana nakon što je lagao na formularu, a udovici svog brata je rekao da čeka dilera.

"Nikome nije dozvoljeno da tako laže na federalnom formularu...Kada je optuženi popunjavao taj formular, znao je da je zavisnik", rekao je Hajns i dodao da tužioci ne moraju da dokažu da je Hanter Bajden tog dana koristio drogu.

Porotnici su imali priliku da čuju i audio izvode iz memoara Hantera Bajdena u kojima priča o povratku u Delaver u vreme kada je kupio pištolj i kako je počeo da koristi drogu posle smrti brata Boa 2015. godine od raka.

Bajdenov sin se izjasnio da nije kriv za tri tačke optužnice koja ga tereti da nije naveo da je zavisnik od nelegalnih narkotika kada je kupio pištolj, te da je oružje nezakonito posedovao 11 dana.

"Hanter je kupio mali pištolj. U njemu nikada nije bilo metaka. Nikada ga nije koristio. Bacila ga je 11 dana kasnije osoba s kojom se u to vreme zabavljao. Samo 11 dana kasnije. I za to, tri krivična dela", rekao je Bajdenov advokat Ejb Louvel.

Sugerisao je da njegov klijent nije mislio da ima problema sa drogom kada je kupio pištolj i da tužioci moraju da dokažu da je svesno prekršio zakon. Naveo je da je pitanje na formularu bilo da li je Hanter trenutno zavisnik, a ne da li je koristio drogu u prošlosti, i dodao da njegov klijent nije imao "nameru da obmanjuje".

Hanter Bajden nije razgovarao sa novinarima pred ulazak u sudnicu. Na suđenju su ga pratile prva dama Džil Bajden i njegova supruga.

Prva dama Džil Bajden dolazi u sudnicu u Delaveru, 4. jun 2024. (AP Photo/Matt Slocum)
Prva dama Džil Bajden dolazi u sudnicu u Delaveru, 4. jun 2024. (AP Photo/Matt Slocum)

Suđenje predsednikovom sinu počinje samo nekoliko dana pošto je Donald Tramp proglašen krivim u Njujorku za falsifikovanje poslovnih dokumenata i prikrivanje isplate novca porno glumici.

Očekuje se da će se suđenje fokusirati na višegodišnju upotrebu krek kokaina i zavisnost Hantera Bajdena, o čemu je javno govorio i koja je bila istaknuti deo njegove autobiografije „Lepe stvari“ iz 2021

On je sudiji Merilen Noreiki, koju je inače postavio Tramp, na saslušanju prošle godine rekao da ne koristi drogu od sredine 2019.

Tužioci će pokušati da dokažu da je Hanter Bajden znao da laže kada je, prilikom kupovine oružja, odrično odgovorio na pitanje da li je nezakonito koristio drogu.

Očekuje se da će specijalni tužilac Dejvid Vajs pozvati agentkinju FBI Eriku Džensen da svedoči o sms porukama Hantera Bajdena u kojima piše o upotrebi droge.

"Zaspao sam u autu pušeći krek, na uglu 4. i Rodni ulice", jedna je od poruka koju je tužilaštvo dostavilo u podnesku. U drugoj, Hanter Bajden piše da se nalazi iza stadiona u Vilmingtonu i da "čeka dilera pod imenom Muki".

Tužioci su rekli da bi mogli da pozovu kao svedoka njegovu bivšu suprugu Ketlin Bul, koja je u brakorazvodnom postupku 2017. optužila Hantera Bajdena za rasipanje novca na drogu, alkohol i prostitutke.

Dvanaest porotnika i četvoro zamenika položili su zakletvu u ponedeljak. Da bi presuda bila validna, svih 12 porotnika mora da se usaglasi oko nje.

Suđenje Hanteru Bajdenu daje republikancima šansu da skrenu pažnju sa Trampovih pravnih problema. Kazna Trampu u Njujorku bi trebalo da bude izrečena 11. jula.

Ako bude osuđen po svim optužbama u slučaju Delaver, Hanteru Bajdenu preti kazna do 25 godina zatvora, iako optuženi uglavnom dobijaju kraće kazne.

XS
SM
MD
LG