Linkovi

Haris osudila paljenje zastave SAD i pretnje Jevrejima: U Americi nema mesta antisemitizmu i mržnji


Propalestinski demonstranti pale američku zastavu u Vašingtonu (Foto:REUTERS/Nathan Howard)
Propalestinski demonstranti pale američku zastavu u Vašingtonu (Foto:REUTERS/Nathan Howard)

Potpredsednica SAD Kamala Haris osudila je u četvrtak, kako je rekla, "gnusne postupke nepatriotskih demonstranata" ispred železničke stanice (Union station) u Vašingtonu, gde su neki propalestinski demonstranti spalili američke zastave uoči protesta zbog posete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Osuđujem paljenje američke zastave. Ta zastava je simbol naših najviših ideala kao nacije i predstavlja obećanje koje Amerika pruža. Nikada ne bi trebalo da bude oskrnavljena na taj način", navela je Haris u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

Ona je poručila da osuđuje "sve pojedince koji se povezuju sa brutalnom terorističkom organizacijom Hamas, koja je obećala da će uništiti državu Izrael i ubijati Jevreje".

"Pro-Hamasovski grafiti i retorika su gnusni i ne smemo ih tolerisati u našoj naciji", navela je ona.

Dodala je da podržava pravo na mirne proteste - "ali budimo jasni: antisemitizmu, mržnji i nasilju bilo koje vrste nema mesta u našoj naciji".

Iako je većina demonstranata mirno protestovala i skandirala, došlo je do sukoba pojedinih učesnika protesta sa policijom, a nadležni su saopštili da su uhapsili ukupno 15 ljudi

Ispred stanice, blizu Kongresa, pojedini pro-palestinski demonstranti zapalili su američku zastavu, zajedno sa likom Netanjahua, i ofarbali fontanu Kristofera Kolumba i reprodukciju zvona slobode uz poruke poput "Hamas dolazi". „Slobodna Gaza“, „Svi cionisti su kopilad“ i "Slobodna Palestina."

Haris: Spremna sam za debatu za Trampom

Američka potpredsednica Kamala Haris izjavila je da je spremna za debatu sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

Haris figurira kao najozbiljniji pretendent na demokratsku predsedničku nominaciju nakon povlačenja Džoa Bajdena iz predsedničke trke.

Mislim da birači zaslužuju vide učesnike kako debatuju – i zato sam spremna”, rekla je Haris.

Čini se da se Tramp premišlja, ali ja sam spremna”, istakla je Haris.

Televizija Ej-Bi-Si njuz 10. septembra trebalo je da organizuje debatu Donalda Trampa i Džoa Bajdena, koji se povukao iz trke u nedelju.

Ranije tokom nedelje republikanski kandidat i bivši američki predsednik poručio je da mu se ne dopada ideja da učestvuje u debate koju organizuje Ej-Bi-Si – koju je označio kao medij koji širi lažne vesti.

Rekao je i da bi želeo da debatuje sa Haris ukoliko bude bila demokartska predsednička kandidatkinja.

Voljan sam za više od jedne debate”, poručio je Tramp.

Aktuelni predsednik i bivši demokratski kandidat Džo Bajden povukao se iz predsedničke trke, usled pritiska dela javnosti i demokrata, nakon neubedljivog nastupa u debati sa Trampom.

Policija je saopštila da je u nekoliko navrata morali da koristi suzavac i biber sprej.

Ponašanje dela demonstranata osudili su članovi Kongresa i Senata iz obe stranke, a republikanac Majk Džonson, predsedavajući Predstavničkog doma, nazvao ih je "teroristima" na društvenoj mreži Eks. On je u sredu uveče, zajedno sa još nekolicinom republikanaca obišao mesto gde je zapaljena američka zastava i učestvovao u postavljanju nove.

Lider manjine u Predstavničkom domu, demokrata Hakim Džefris osudio je nemire.

„Uništavanje javne imovine, skrnavljenje američke zastave, pretnja Jevrejima nasiljem i promovisanje terorističkih grupa poput Hamase nije prihvatljivo ni pod kojim okolnostima“, naveo je Džefris u saopštenju.

Potpredsednica Haris i predsednik SAD Džo Bajden u četvrtak će se sastati sa izraelskim premijerom.

Netanjahu je u sredu održao govor u Kongresu, braneći rat svoje zemlje protiv Hamasa. Obećao je da će nastaviti borbu protiv palestinskih militanata do "potpune pobede" i povratka preostalih talaca koje drže.

Rat Izraela i Hamasa počeo je terorističkim napadom Hamasa 7. oktobra na južni Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i zarobljeno oko 250 talaca. U protivofanzivi Izraela u Gazi koja je usledila ubijeno je više od 39.000 ljudi, većinom žena i dece, prema ministarstvu zdravlja Gaze, koje u svojim brojevima ne pravi razliku između boraca i civila.

XS
SM
MD
LG