Linkovi

MSP: Izraelska okupacija palestinskih teritorija je nelegalna


ARHIVA - Jevrejski naseljenici u ispostavi na okupiranoj Zapadnoj Obali (Foto: AP/Ohad Zwigenberg)
ARHIVA - Jevrejski naseljenici u ispostavi na okupiranoj Zapadnoj Obali (Foto: AP/Ohad Zwigenberg)

Najviši sud Ujedinjenih nacija saopštio je u petak da su izraelska okupacija palestinskih teritorija i izraelska naselja na tom području nelegalni, i da bi Izrael trebalo da se povuče što je prije moguće.

Mišljenja sudija Međunarodnog suda pravde (MSP) nisu obavezujuća, ali imaju težinu pod međunarodnim pravom i mogu da oslabe podršku Izraelu, prenosi agencija Rojters.

"Uspostavljanje i održavanje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu, i režima povezanog sa njima, predstavlja kršenje međunarodnog prava", rekao je predsjednik suda Navaf Salam, čitajući nalaze 15-članog sudskog savjeta.

U mišljenju suda navodi se da bi Izrael trebalo da plati odštetu Palestincima za štetu pričinjenu okupacijom i da bi "svi naseljenici trebalo da se evakuišu iz postojećih naselja". Ističe se da Savjet bezbjednosti UN, Generalna skupština i sve države imaju obavezu da ne priznaju okupaciju kao legalnu i da ne daju pomoć ili podršku da se održi "izraelsko prisustvo" na okupiranim teritorijama.

Slučaj potiče od zahtjeva Generalne skupštine UN-a iz 2022. godine, prije početka rata u Gazi u oktobru.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je povodom mišljenja suda UN da se jevrejski narod ne može smatrati okupatorima u svojoj istorijskoj domovini.

"Ni jedna lažna odluka u Hagu neće iskriviti istorijsku istinu, isto kao što se legalnost izraelskih naselja na svim teritorijama naše domovine ne može osporiti", naveo je Netanjahu.

Izrael Ganc, lider jednog od najvećeg savjeta naseljenika, rekao je da je mišljenje MSP-a "suprotno Bibliji, moralu i međunarodnom pravu".

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova mišljenje je nazvalo "istorijskim" i pozvalo države da ga poštuju.

"Nema pomoći. Saučesništva. Novca, oružja, trgovine...bilo kakvih akcija u znak podrške izraelskoj nelegalnoj okupaciji", rekao je ispred suda u Hagu palestinski izaslanik Rijad al-Maliki.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalim - područja koja Palestinci žele za svoju državu - u bliskoistočnom ratu 1967. godine. Od tada gradi naselja i širi ih na Zapadnoj obali.

Izraelski lideri tvrde da te oblasti nisu okupirane, u pravnom smislu, zato što se nalaze na teritoriji koja je predmet sporenja. Međutim, Ujedinjene nacije i većina međunarodne zajednice smatra ih područjima pod izraelskom okupcijom.

Više od 50 država je u februaru iznijelo svoje stavove pred sudom, dok su palestinski predstavnici zatražili da sud utvrdi da Izrael mora da se povuče sa okupiranih teritorija i ukloni nelegalna naselja.

Izrael nije učestvovao u pretresima, ali je podnio pisani iskaz u kojem je sud upozorio da bi izdavanje mišljenja o ovom pitanju bilo "štetno" po pokušaje da se riješi izraelsko-palestinski konflikt.

Većina država, koje su učestvovale u pretresu, od suda je tražila da okupaciju proglasi nelegalnom, dok je nekoliko - među kojima su Kanada i Britanija - naglašavalo da bi sudije trebalo da odbiju da daju savjetodavno mišljenje.

Sjedinjene Dražave, najsnažniji pristalica Izraela, od suda su tražile da ograniči mišljenje i ne nalaže bezuslovno povlačenje izraelskih snaga sa palestinskih teritorija.

Međunarodni sud pravde je 2004. godine presudio da je izraelska ograda oko većeg dijela Zapadne obale "suprotna međunarodnom pravu" i da se to pravo krši izraelskim naseljima. Izrael je odbacio tu odluku.

XS
SM
MD
LG