Linkovi

Hologram omogućava ljudima da se povežu kao u realnom svetu


Bivši predsednik Ronald Regan drži govor kao hologram, na izložbi u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana, Simi Veli, Kalifornija. (Foto: AP/Amanda Lee Myers)
Bivši predsednik Ronald Regan drži govor kao hologram, na izložbi u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana, Simi Veli, Kalifornija. (Foto: AP/Amanda Lee Myers)

Jurien Spolstra nije mogao da dođe u Ostin, u Teksasu, na nedavni sajam tehnoloških dostignuća, ali to ga nije sprečilo da komunicira sa gostima.

Teleportovan iz Holandije putem dva metra visokog trodimenzionalnog "Holoboksa" njegove kompanije, Spolstra je ceo dan vodio razgovore uživo iz kutije sa hologramom odakle je simulirao rukovanje i zagrljaje. Kompanija Holokonekts kaže da njihov proizvod, koji je takođe dostupan u mini verziji, spaja ljude na intimniji i privlačniji način.

Prolaznici su mogli da stanu ispred bele pozadine i takođe vide sebe u kutiji.

Hologramska slika omogućava lično povezivanje u prirodnoj veličini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Stiv Sterling je izvršni direktor Holokonektsa u Severnoj Americi.

“Možemo korisnicima da pružimo veoma dobar osećaj povezanosti sa ljudima, jer mogu da gledaju jedni druge u oči i vide to tako uverljivo da se osećaju kao da su zaista tamo", kaže Sterling.

Kompanija koristi reč “hologram” da opiše svoj proizvod, ali Sterling kaže da je to zapravo 3D kutija sa originalnim hardverom koja omogućava da se 4K slika prikaže na laminiranom ekranu, sa 150 hiljada svetlosnih lumena koji joj daju osećaj dubine.

Već ga kao reklamni alat koriste poznati brendovi, a koristi se i kao recepcioner sa ekranom na dodir za goste u jednom evropskom hotelskom lancu.

Rul Gajzbis je direktor marketinške agencije pod nazivom “270 stepeni”. Njegov tim je napravio tehnologiju koja omogućava korisnicima da komuniciraju sa Holoboksom.

“Naša tehnologija omogućava holoboksu interakciju sa proizvodima. Luksuznim proizvodima, možete ih posmatrati, veoma detaljno", objašnjava Gajzbis.

Holoboks može da se koristi čak i sa “digitalnim ljudima". Jedan realistični avatar je stvorila kompanija AiVATAR. Trenutno se koristi kao voditeljka za vesti u Južnoj Koreji. Poslovni menadžer Seonho Li ima još veća očekivanja.

“Želimo da sarađujemo sa Holokonektsom da pokažemo šta ‘digitalni ljudi’ mogu da urade", kaže Li.

Kompanija Holokonekts ističe da će njihov proizvod ove godine da bude dostupan u pojedinim bolnicama, što će pacijentima omogućiti da komuniciraju sa specijalistima iz celog sveta.

XS
SM
MD
LG