Linkovi

Roboti pišu rukom pisma i poruke dajući im lični momenat


Britanski izumitelj Džon Ajzak Hokins predstavio je 1808. godine predsedniku Tomasu Džefersonu poligraf broj 57, dok se predsednik spremao da zauvek napusti Vašington. Originalna Džefersonova pisma i njihove kopije ponekad izgledaju identično.
Britanski izumitelj Džon Ajzak Hokins predstavio je 1808. godine predsedniku Tomasu Džefersonu poligraf broj 57, dok se predsednik spremao da zauvek napusti Vašington. Originalna Džefersonova pisma i njihove kopije ponekad izgledaju identično.

Pisanje pisama rukom nekada je bilo deo svakodnevnog života, ali kompjuteri su olakšavali i ubrzavali posao ostavljajući iza sebe lični momenat u pismima. Ali u današnje vreme, kompanija sa sedištem u Finiksu u Arizoni oživela je tu tradiciju sa robotima koji koriste prave olovke za pisanje pisama na način koji je izabrao korisnik.

Direktor kompanije "Hendriten" Dejvid Veks misli da je staro ponovo novo: "Primanje ručno napisane poruke privlači ne samo vaše oči, već i osećanja, a to mnogo znači.”

Njihovi glavni klijenti su preduzeća koja koriste ručno napisana pisma i zahvalnice da bi stvorila jače veze sa sopstvenim korisnicima.

“Ciljamo na neprofitni sektor, pomažemo neprofitnim organizacijama da ponovo dobiju donacije. Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju te organizacije je što je njihova stopa ponovljene donacije ispod 50 odsto. Glavni razlog što ljudi ne daju donacije je što ne osećaju zahvalnost. Tako da pomažemo neprofitnim organizacijama da se probiju kroz ručno napisane poruke", objašnjava Veks.

Roboti pišu pisma ručno umesto ljudi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Automatizovano pisanje pisama nije novo. Predsednik Tomas Džeferson koristio je poligrafski aparat početkom 19. veka kako bi mogao da zadrži kopije svoje korespondencije.

Džeferson je smatrao da je ta mašina čudo tehnologije. Pošto je i sam bio izumitelj, preporučio je nekoliko poboljšanja britanskim proizvođačima uređaja. Dve stotine godina kasnije, proces uključuje mašinsko učenje i visokotehnološku proizvodnju.

“Tehnologija uključuje 3D štampanje i lasersko rezanje, i dizajn električne razvodne ploče za samog robota", objašnjava Veks.

Ako korisnicima treba pomoć da smisle šta tačno da napišu u svojoj poruci, mogu da izaberu dugme za pomoć veštačke inteligencije koja im pomaže da generišu bolju poruku preko svoje funkcije ChatGPT. I dok roboti možda nikada neće moći potpuno da zamene lični dodir ručno napisane poruke, u kompaniji Hendriten veruju da su stigli veoma blizu.

XS
SM
MD
LG