Linkovi

Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku


Zastave Srbije i Hrvatske, ilustrativna fotografija
Zastave Srbije i Hrvatske, ilustrativna fotografija

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je delegaciji Vojske Srbije, koju su činile starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen ulazak u Hrvatsku na prelazu Batrovci - Bajakovo. U saopštenju Ministarstva navodi se da je delegacija, kao i proteklih godina, putovala u Hrvatsku na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika (sećanja na stradale zatvorenike Koncentracionog logora u Jasenovcu uspostavljenog u vreme Drugog svetskog rata i kvinsliške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske).

Ministarstvo odbrane Srbije ukazalo je da je na vreme i po uobičajenoj proceduri prijavilo da će prisustvovati manifestaciji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu sa početkom u devet časova.

“Formalni razlog odbijanja je: ‘Nema odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdali svrha i uvjeti boravka - dokazi za putovanja iz drugog’, objavilo je u saopštenju Ministarstvo odbrane Srbije.

Navedeno je i da je članovima delegacije zatraženo da izađu iz vozila, pretresene su im stvari, a pasoši, kako su naveli, dodatno skenirani. Pripadnici Granične policije Hrvatske su tom prilikom, kako navodi u saopštenju Ministarstvo odbrane Srbije, uočili službene uniforme pripadnika delegacije Srbije – za koje im je rečeno da nemaju pravo da unesu na teritoriju Hrvatske.

Sa druge strane Nikola Milina, glavni direktor hrvatske policije izjavio je da dolazak delegacije Vojske Srbije nije bio najavljen i da joj je zbog toga granična policija onemogućila ulazak u Hrvatsku, objavila je hrvatska agencija Hina.

"Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama, koje su imale vojne uniforme u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihovog dolaska u Hrvatsku", rekao je Milina.

On je, kako prenosi Hina, objasnio da je delegaciji Vojske Srbije onemogućen ulazak u Hrvatsku na osnovu Zakona o nadzoru državne granice.

"Policija na (graničnom prelazu) Bajakovu nije imala njihovu najavu", rekao je Milina.

Ukazao je da članovi delegacije Vojske Srbije nisu imali uslove za ulazak u Hrvatsku jer službena putovanja zvaničnika moraju da budu najavljena, te da postoje propisi koji objašnjavaju kako se to radi.

Vučić, Plenković i Grabar-Kitarović o incidentu

“Razumem da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se desilo u Drugom svetskom ratu”, bila je reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom informacije da je sa granice Srbije i Hrvatske vraćena delegacija Vojske Srbije.

"Marionetska vlada (na čelu sa Milanom Nedićem) postavljena je posle žestokog otpora i bombardovanja Beograda. Neki drugi su ih cvećem dočekali, pa bi sada da se ne sećamo što se zbivalo", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
Aleksandar Vučić, Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović

Andrej Plenković, hrvatski premijer, govorio je međutim o pokušaju provokacije srpske strane.

"Reč je o pokušaju koji očito nije imao komerorativni karakter kao što bi trebalo već o očito nameravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo", rekao je Plenković.

On je poručio da bi, kako se izrazio, bilo normalno da su vlasti Srbije najavile dolazak.

“Ovih Vulinovih 11 koji su hteli da dođu u Hrvatsku su očito zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira Hrvatsku i Hrvate u Srbiji", rekao je Plenković.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović označila je događaj kao pokušaj provokacije i izazivanja incidenata sa susedima, čija je svrha, kako je objavila na društvenoj mreži Tviter, skretanje pažnje sa teške unutrašnje političke situacije u Srbiji.

Koncentracioni logor Jasenovac su u hrvatskoj oblasti Slavoniji osnovale kvinsliške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) tokom Drugog svetskog rata. Za četiri godine postojanja jasenovačkog logora u njemu je stradalo do 100.000 ljudi, poimenični popis nabraja 83.145 žrtava, od čega više od pola Srba, a potom Roma, Jevreja, Hrvata antifašista i drugih. Tragična sudbina zatvorenika često se preuveličava ili umanjiuje, u zavisnosti od autora – koji je koriste kao oruđe u političkim prepucavanjima.

XS
SM
MD
LG