Linkovi

Preminuo čuveni glumac Donald Saterlend


Donald Saterlend tokom snimanja filma 2017. (REUTERS/Mike Blake)
Donald Saterlend tokom snimanja filma 2017. (REUTERS/Mike Blake)

Donald Saterlend, čuveni glumac i junak brojnih filmskih klasika preminuo je u 89. godini, objavio je njegov sin Kifer.

Teška srca saopštavam da je moj otac Donald Saterlend preminuo. Verujem da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma. Voleo je ono što je radio i radio ono što je voleo, a više od toga se ne može tražiti. Imao je sjajan život“, napisao je Kifer Saterlend, takođe glumac.

Saterlend stariji bio je protagonista klasika tokom krajem šezdesetih i sedamdesetih godina poput ostvarenja “„Dvanaest žigosanih“, kultne serije „MASH“ i „Kelijevih heroja“.

Upravo mu je uloga Vernona Pinklija, dobronamernog ali i pomalo "otkačenog" člana grupe dvanaest robijaša odabranih za napad na dobro čuvano nemačko utvrđenje, donela proboj u Holivud.

Karijera Donalda Saterlenda trajala je gotovo 60 godina. U tom periodu igrao je u više od 60 filmskih i televizijskih ostvarenja.

Tokom decenija je pokazao svoj glumački raspon u tradicionalnim, ali i dalje ekscentričnim ulogama u filmu Roberta Redforda "Obični ljudi" i "JFK" Olivera Stouna. U novije vreme, glumio je u popularnom distopijskom serijalu "Igre gladi". Nikada se nije penzionisao i redovno je radio do smrti.

Poslednji film u kom je igrao bio je “Mirandina žrtva” iz 2023. godine.

Njegovi memoari nazvani "Made Up, But Still True" ("Izmišljeno, pa ipak istinito") trebalo bi da budu objavljeni u novembru.

Dobtnik je brojnih priznanja, poput nagrade Emi, dva Zlatna globusa, kao i nagrade za najbolju sporednu ulogu u serijama.

Nikada nije bio nominovan za najprestižniju filmsku nagradu – Oskara, ali mu je Svetska filmska akademija počasno priznanje dodelila 2017.

XS
SM
MD
LG