Linkovi

Zvaničnici: Oslobađanje Amerikanaca u Iranu "pozitivan korak", pitanje je kada dolaze kući


Državni sekretar Entoni Blinken, Vašington, 9. avgust 2023. (Foto: AFP /Saul Loeb )
Državni sekretar Entoni Blinken, Vašington, 9. avgust 2023. (Foto: AFP /Saul Loeb )

Državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da oslobađanje Amerikanaca koji su nezakonito pritvoreni u Iranu, iz zatvora Evin u kućni pritvor, predstavlja prvi pozitivan korak, ali da je potrebno učiniti više da bi se oni bezbedno vratili u Sjedinjene Države.

Stručnjaci pozdravljaju oslobađanje američkih državljana iz ozloglašenog zatvora, ali neki kažu da dogovor, koji bi uključivao odmrzavanje 6 milijardi dolara iranskih fondova, predstavlja loš presedan koji bi mogao da navede druge zemlje da uzmu Amerikance za taoce.

Iran je u četvrtak potvrdio da je prebacio četiri američka zatvorenika u kućni pritvor, u zamenu za milijarde dolara koje su bile zamrznute u Južnoj Koreji. Peta zatvorenica, Amerikanka, je već u kućnom pritvoru i nije identifikovana.

Aktivista za ljudska prava identifikovao je trojicu zatvorenika kao Siamaka Namazija, Emada Šargija i Morada Tahbaza. On je rekao da su prebačeni iz zatvora Evin u kućni pritvor u nepoznatom hotelu gde će ih čuvati iranski zvaničnici. Četvrti zatvorenik takođe nije identifikovan.

U Stejt departmentu, državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je dogovor.

“To je pozitivan korak. Ali ne želim da idem dalje od tog zaključka jer ima još dosta posla da bi se oni zapravo doveli kući. Verujem da je ovo početak kraja njihove noćne more", rekao je Blinken.

On je odbacio svaku sugestiju da će sporazum dati liderima u Teheranu bilo kakvo olakšanje od amerčkih sankcija.

“U svakom slučaju, u svakom pogledu, Iran neće dobiti nikakve olakšice od sankcija. I u bilo kakvim slučajevima, u kojima bi mi učestvovali da vratimo Amerikance kući iz Irana, iranska sredstva bi se koristila i prenosila na ograničene račune, tako da novac može da se koristi samo u humanitarne svrhe, što je, kao što znate, dozvoljeno pod našim sankcijama.”

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da je "teško reći" kada će se Amerikanci vratiti kući.

“Ne znamo tačno koliko će nam trebati da ih vratimo kući i dok ne dođu kući, i dok se pregovori ne završe, bićemo oprezni šta ćemo javno da kažemo. Dobro je što su izašli iz zatvora, gde su nepodnošljivi, brutalni, užasni uslovi. Izašli su iz zatvora, ali nisu iz Irana. I tako ćemo nastaviti da pratimo njihovo zdravlje i stanje najbolje što možemo, i nastavićemo da pregovaramo kako bi ih vratili kući žive i zdrave sa svojim porodicama gde pripadaju. Koliko će to trajati? Teško je reći, razmišljamo o nedeljama, ali opet, govorimo o Iranu i tako ćemo biti pragmatični kako se krećemo napred”, rekao je Kirbi u intervjuu za Glas Amerike.

Jedan stručnjak je pohvalio dogovor i rekao da je pun nade za svog prijatelja, Siamaka Namazija, i druge američke državljane koji su zadržani u Iranu. Džon Alterman, iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže da poznaje Namazija od devedesetih.

“On nije samo stvarno pristojna osoba, već je i neko koje je dugo pokušavao da smanji tenzije između Sjedinjenih Država i Irana. Činjenica da je za to nagrađen sa osam godina u zatvoru Evin, je samo gorka ironija. Oduševljen sam činjenicom da će se Siamak Namazi možda uskoro vrati svojoj porodici, kao i svi ostali Amerikanci koji su izgleda u procesu oslobađanja", kaže Alterman.

Drugi stručnjak takođe je pozdravio oslobađanje, ali je rekao da je zabrinut zbog odmrzavanja 6 milijardi dolara iranskih sredstava u Južnoj Koreji u budućnosti. Ričard Goldberg, iz Fonda za odbranu demokratija ističe da se postavlja pitanje kakve su posledice percepcije da se plaća za oslobađanje Amerikanaca.

Blinken: Oslobađanje Amerikanaca iz iranskog zatvora "pozitivan korak"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

"Imamo Evana Gerškoviča koji je ruski talac. Rekao bih da je cena za Evana Gerškoviča danas značajno porasla. Imamo zakon o špijunaži koji je upravo usvojen u Kini, sa upozorenjem Stejt departmenta da bi oni koji idu u tu zemlju mogli da budu taoci", kaže Goldberg.

Gerškovič, američki novinar, više je od tri meseca u pritvoru u Rusiji zbog optužbi za špijunažu. Sjedinjene Države oštro odbacuju te optužbe, smatraju da je nepravedno pritvoren i traže njegovo puštanje na slobodu.

XS
SM
MD
LG