Linkovi

Izbori demokrata u Nujorku: Rat u Gazi jedna od ključnih razlika među kandidatima


Član Predstavničkog doma Kongresa SAD, Džamal Boumen, tokom predizbornog skupa u Bronksu, 22. juna 2024. godine. (Foto: Reuters/Joy Malone)
Član Predstavničkog doma Kongresa SAD, Džamal Boumen, tokom predizbornog skupa u Bronksu, 22. juna 2024. godine. (Foto: Reuters/Joy Malone)

Rješenje sa dvije države kao okončanje dugogodišnjeg izraelsko-palestinskog konflikta na Bliskom Istoku podržavaju oba demokratska kandidata u izbornoj trci za kongresni distrikt 16 u Njujorku.

Međutim, kada je riječ o ratu Izraela i Hamasa u Gazi, aktuelni član predstavničkog doma, Džamal Boumen i njegov izazivač Džrordž Latimer, imaju potpuno drugačiji stav.

Boumen, progresivni demokrata, traži prekid vatre:

Osuđujemo napade od 7. oktobra u kojima su ubijene hiljade civila. Osuđujemo to. Ali ne možemo da osudimo to, a s druge strane da zanemarimo ono što se događalo nakon toga u Gazi. Moramo govoriti o tome. Kolektivna kazna i pravljenje civila metom – to nije samoodbrana“.

Latimer podržava izraelski vojni pristup:

Većina ljudi želi da vidi kraj neprijateljstvima, ali ne ukoliko taoci ostanu u rukama Hamasa, jer Hamas je teroristička organizacija. Vidjeli smo terorizam“.

Rat u Gazi dijeli demokrate u njujorškom izbornom distriktu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Demokratski konsultant Kris Kofi kaže da vidi šansu za Latimera, koji je centrista, u distriktu u kojem birači iz predgrađa imaju umjerenije stavove:

U distrikt dolazi novac iz izvora koji su za Izrael, koji su za biznis, a koji uglavnom podržava Latimera“.

Boumen je završio na naslovnim stranicama prošle godine kada je aktivirao protivpožarni alarm u američkom Kapitolu dok je Kongres zasjedao.

To je neobično. Ali Boumen se ponašao pomalo čudno. On je aktivirao protivpožarni alarm i bio je ukoren zbog toga. Glasao je protiv rukovodstva Predstavničkog doma i nije uvijek bio saglasan sa predsjednikom“, kaže Kofi.

Očekuje se da će Demokratska stranka sačuvati kongresno mjesto iz 16. njujorškog distrikta. Međutim, odluka o tome kog će kandidata podržati, mogla bi stranci pomoći u oblikovanju poruka u vezi sa ratom u Gazi - kako bi privukla veću podršku u nastojanju da ponovo osvoji većinu u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG