Linkovi

Odluka Vrhovnog suda o oružju utiče i na predizbornu kampanju 


Posjetioci se fotografišu ispred Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, 18. juna 2024. godine. (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Posjetioci se fotografišu ispred Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, 18. juna 2024. godine. (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Posebni dodaci za oružje omogućavaju ispaljivanje stotina metaka u minuti i bilo koje oružje mogu da pretvore u automatsko. Zabranio ih je bivši predsjednik SAD Donald Tramp 2018. godine.

"Ovog jutra smo takođe okončali proces izdavanja regulative koja zabranjuje dodatke za oružje“, rekao je Tramp 18. decembra 2018.

To se dogodilo nakon pucnjave na muzičkom festivalu u Las Vegasu 2017. godine u kojoj je ubijeno 60 ljudi. Napadač je koristio upravo dodatke koji oružje pretvaraju u automatsko, kako bi ispalio više od 1.000 metaka sa hotelskog prozora.

Nedavno je konzervativna većina Vrhovnog suda SAD odlučila da je Trampova administracija tom zabranom prekoračila svoja ovlaštenja. Odluka Vrhovnog suda ponovo je u prvi plan kampanje za predsjedničke izbore stavila oružje.

Oružje opet tema u kampanji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Trampova kampanja saopštila je da Amerikanci treba da poštuju odluku suda. On je na okupljanju na Floridi rekao da će njegov izbor za predsjednika štititi pravo na oružje, prema Drugom amandmanu Ustava:

Moramo uticati na vlasnike oružja da glasaju. Nećete imati svoje orižje još dugo ako ne glasate, jer oni žele sve da oduzmu. Oni žele da vam oduzmu oružje. Žele da vam uzmu municiju. Žele da uzmu i da unište Drugi amandman.“

Kampanja za reizbor Džoa Bajdena pozvala je Kongres da ponovo nametne zabranu.

"Kada razmišljamo o odlukama koje će birači napraviti u novembru, postoji jasan kontrast između našeg i stavova bivšeg predsjednika. Ne zaboravimo – bivši predsjednik je bukvalno rekao da ljudi moraju da pređu preko toga, a to je povezano sa problemom oružanog nasilja u Americi. Hajde da ovo shvatimo ozbiljno. Hajde da razumijemo da svi imamo mogućnost da utičemo na ovo važno pitanje“, kazala je potpresjednica SAD Kamala Haris.

Trampove pristalice u Kongresu podržavaju pravo vlasnika oružja da koriste dodatke.

Ti dodaci su praktično samo oslonac za ljude koji imaju povrede ruku, koji i dalje aktivno pucaju. To ne znači da će napadati građane. Nikada nije značilo“, kaže Bajron Donalds, republikanski član Predstavničkog doma.

Bajden za zabranu automatskog oružja, Tramp protiv
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Pristalice Bajdena u Kongresu navode da će odluka Vrhovnog suda dovesti do novih gubitaka života.

"Bez sumnje, doći će do neke buduće tragedije korištenjem ovih dodataka. I zapitaćemo se ’zašto je ovo potrebno, zašto moramo da živimo s tim?’“, navodi Adam Šif, demokratski član Predstavničkog doma.

Gotovo trećina Amerikanaca kaže da posjeduju oružje, pokazuju podaci Istraživačkog centra Pju.

XS
SM
MD
LG