Linkovi

Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija
Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija

Izbori u Srbiji: RIK i CeSID izneli projekcije raspodele mandata u Skupštini Srbije

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština. Predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat u prvom krugu, a njegova Srpska napredna stranka najviše mandata u Skupštini Srbije.

Lazović ("MORAMO"): Opstrukcija predstavnika vlasti

Zvaničnik pokreta Ne davimo beograd i koalicije "MOAMO" Radomir Lazović napisao je na Fejsbuku da, prema saznanjima kontrolora te koalicije, "SNS i SPS namerno otežavaju rad biračkih mesta u Beogradu kako bi ljudi zbog gužvi odustali od glasanja".

"Molim vas javite svojim kontaktima da svima koji se zateknu na biračkom mestu, i nakon 20h, mora biti omoguceno da glasaju", napisao je Lazović.

Vučić i zvaničnici SNS stigli u štab stranke

U izborni štab Srpske napredne stranke (SNS) na Novom Beograd, oko pola sata pre zatvaranja biračkih mesta stigao je predsednik SNS Aleksandar Vučić, prenosi FoNet.

U štabu su i kandidati sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Goran Vesić, koji je i zamenik šefa izbornog štaba, kao i Zlatibor Lončar, Darko Glišić i Marija Zdravković.

Kragujevac: Napadnut kontrolor opozicije

Na biračkom mestu broj 25 u Osnovnoj školi Treći kragujevački bataljon u kragujevačkom gradskom naselju Plalilula, napadnut je kontrolor liste "Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije" Ivica Kitanović.

Portparolka te koalicije u Kragujevcu Nikolina Mitić izjavila je agenciji FoNet da se incident dogodio u 15.40, kada je nepoznati čovek pokušao da sa većom grupom građana uđe na biračko mesto i nepoštujući procedure glasa.

Očigledno je da je ta grupa bila organizovana i spremna da glasa neregularno, ali je naš kontrolor intervenisao i sprečio ih u toj nameri, rekla je Mitić. Tom prilikom je, prema njenim rečima, došlo do verbalnog sukoba između kontrolora i vođe grupe, a bilo je i blagog guranja, ali niko nije povređen i glasanje nije prekinuto, kazala je Mitić.

Gradska izborna komisija je saopštila da je na teritoriji grada Kragujevca do 18 časova na birališta izašlo 51,93 odsto od 154.355 ukupno upisanih građana.

Prema izveštajima lokalnh medija, na skoro svim glasačkim mestima u gradu su gužve, a građani čekaju u redu za glasanje.

U 20 časova zatvorena biračka mesta

Biračka mesta u Srbiji zvanično su zatvorena u 20 časova, ali će biračima koji su se u to vreme zatekli na biračkom mestu biti omogućeno da glasaju, izjavio je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.

Pravo glasa imalo je 6.502.307 građana koji su glasali na 8.267 biračkih mesta. Na izbore je do 18 časova, prema podacima Republičke izborne komisije, glasalo 50,82 odsto građana, a procene RIK-a su da bi do kraja glasanja izlaznost mogla da bude i do 60 odsto.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG