Linkovi

Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija
Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija

Izbori u Srbiji: RIK i CeSID izneli projekcije raspodele mandata u Skupštini Srbije

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština. Predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat u prvom krugu, a njegova Srpska napredna stranka najviše mandata u Skupštini Srbije.

"Lična karta" izbora

U Srbiji se danas održavaju predsednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a pravo glasa ima 6.502.307 građana koji će na 8.267 biračkih mesta moći da glasaju od od sedam do 20 sati.

Građanima će na biračkom mestu prst biti obeležen sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a svima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju, piše FoNet.

Birači sa Kosova i Metohije će, zbog odluke prištinskih vlasti da ne dozvole glasanje na teritoriji Kosova, glasati u opštinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin.

Građani će na parlamentarnim izborima moći da biraju poslanike sa ukupno 19 izbornih lista.

Po redosledu koji je proglasila Republička izborna komisija, na glasačkom listiću su liste Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve, Ivica Dačić - premijer Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Vojislav Šešelj - SRS, Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije i Miloš Jovanović - DSS. Slede lista Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka zavetnici, Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja, Koalicija Moramo, Suverenisti, Boško Obradović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, Zajedno za Vojvodinu i lista SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin. Na izbornom listiću su i liste Boris Tadić - Ajmo ljudi, Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa, Koalicija Albanaca doline, Otete bebe Ane Pejić, Romska partija Srđan Šajn, a poslednja po redosledu koji je proglasio RIK je lista Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin.

Za predsedničke izbore proglašeno je osmoro kandidata čiji redosled na izbornom lisstiću je određen žrebom. Na prvom mestu je Miša Vacić, slede Biljana Stojković, Branka Stamenković, Zdravko Ponoš, Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Vučić, Miloš Jovanović i Boško Obradović.

Glasački listić za parlamentarne izbore štampan je na papiru sive boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije biće ljubičaste boje.

Za predsedničke izbore glasački listić biće plave boje, a kontrolni listić boje cigle. Listići su štampani u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji.

Glasaće se i u 29 zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i na 77 mesta u inostranstvu, gde se za glasanje prijavilo 38.876 birača.

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 31. marta u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 3. aprila u 20 sati. Izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije 7.aprila u 20 sati.

Hiljade posmatrača

Izbore prati više od 4.000 posmatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID kao i delegacije Evropskog parlamenta, Kancelarije OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) i Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

Domaća organizacija Crta saopštila je uoči izbornog dana da formila do sada najveću posmatračku misiju koja će oceniti kvalitet procesa glasanja na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima, ali i najavila da neće posmatrati lokalne izbore u preostalih 13 gradova i opština, prenosi FoNet.

"Izbore će posmatrati više od 3.000 posmatrača, duplo više nego na izborima 2020. godine, obučenih po najvišim međunarodnim standardima", najavili su iz organizacije Crta.

Kada je reč o metodologiji, Crta će izveštavati o republičkim i beogradskim izborima na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju (500 biračkih mesta) i za Beograd (450 biračkih mesta), odnosno na osnovu ukupno 950 biračkih mesta.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) će tokom izbornog dana na terenu imati 942 posmatrača.

Zajedno sa agencijom IPSOS Srbija najavili su da će organizovati paralelno brojanje glasova, uz objavljivanje procene izlaznosti i izbornih rezultata parlametarnih, predsedničkih i beogradskih izbora.

Takođe, CeSID će, kako je istaknuto u saopštenju, tokom dana redovno izveštavati i o izbornim nepravilnostima. Njihov metod zasniva se na stratifikovanom uzorku od 864 biračka mesta, sa kojih će se tokom dana prikupljati podaci o izlaznosti odnosno tokom večeri o izbornim rezultatima.

Kancelarija OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) imaće nešto više od 250 posmatrača u okviru misije koju predvodi Daglas Vejk. "Misija će proceniti sprovođenje izbora u odnosu na usklađenost sa opredeljenjima OEBS i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom", istaknuto je u saopštenju ODIHR.

Najavljeno je i da će na dan izbora, misija ODIHR udružiti snage s delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštinom Saveta Evrope i Evropskim parlamentom i zajednički posmatrati otvaranje birališta, proces glasanja, brojanje glasova i sumiranje izbornih rezultata.

Delegacija Evropskog parlamenta (EP) po prvi put će posmatrati izbore u Srbiji. Predvodi je poslanik EP iz redova socijaldemokrata (S&D) Tajs Reten, dok su članovi Delegacije izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik (Evropska narodna partija), izvestilac iz senke za Srbiju iz grupe "Obnovimo Evropu" Klemen Grošelj, poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Sven Simon, poslanik grupe Evropskih konzervativaca i reformista iz Rumunije Kristijan Terhes, Jakop Dalunde iz redova evropskih Zelenih i poslanik grupe Identitet i demokratija iz Slovačke Ivan David.

Među posmatračima će biti i Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koju čini 19 članova na čelu sa poljskim političarem Aleksanderom Pociejom.

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) akreditovala je šest međunarodnih eksperata za izbore i 10 dugoročnih posmatrača za parlamentarne izbore u Srbiji, a šef Misije Pjer Peitier najavio je da će misija pratiti poštovanje ljudskih i političkih prava, uključujući ravnopravnost polova, kao i ponašanje organa za upravljanje izborima, registraciju birača, kampanje učesnika i žalbe na izborni proces.

Izbore će pratiti i tim Ambasade SAD u Beogradu.

Glasao Ivica Dačić

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i nosilac liste Ivica Dačić-premijer Srbije glasao je danas na biračkom mestu u Mesnoj zajednici „Dedinje“, u beogradskoj opštini Savski venac.

Dačić je glasao odmah po otvaranju biračkog mesta, pošto je u glasačku kutiju ubačen kontrolni listić. Na glasačko mesto došao je sa suprugom i sinom.

Glasao Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je danas nešto pre 8 sati na biračkom mestu 140 u vrtiću “Tesla”.

Vučić, koji je na biralište došao sam, na ovim izborima trazi reizbor na funkciju predsednika Srbije. Izborno mesto na kojem je glasao Vučić, posetili su i posmatrači Misije ODIHR.

Aleksandar Vučić glasa na izborima 3. aprila 2022. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Aleksandar Vučić glasa na izborima 3. aprila 2022. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Učitajte još

XS
SM
MD
LG