Linkovi

Izrael gađao bolnicu u Kan Junisu - jednu od retkih koje su ostale otvorene u Gazi


Palestinka reaguje na vest o pogibiji sina u izraelskom bombardovanju u Kan Junisu, 18. januar 2024. (REUTERS/Arafat Barbakh)
Palestinka reaguje na vest o pogibiji sina u izraelskom bombardovanju u Kan Junisu, 18. januar 2024. (REUTERS/Arafat Barbakh)

Palestinski Crveni polumesec optužio je Izrael u petak da je gađao bolnicu u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze gde borbe postaju sve žešće.

Crveni polumesec je objavio da su raseljeni, koji su se sakrili u bolnici Al Amal, ranjeni u napadu. Izraelska vojska je navela da proverava ove informacije.

Nedaleko odatle, izraelski tenkovi se bliže jedinoj velikoj funkcionalnoj bolnici u Gazi - bolnici Naser, gde se takođe nalaze i bolesni, ranjeni i raseljeni.

Izrael je napredovao ka Kan Junisu i planira da osvoji grad, za koji tvrdi da je sada primarna baza Hamasa.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je u protekla 24 sata poginulo 142-je Palestinaca, a 278 ih je ranjeno. Prema istom izvoru, od početka rata 7. oktobra poginulo je skoro 25.o00 Palestinaca.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je većina od 36 bolnica u Gazi prestala da radi. Samo 15 je ostalo delimično otvoreno, a one koje rade imaju tri puta više pacijenata od postojećih kapaciteta, a uz to nemaju ni medicinske zalihe.

Izrael je optužio Hamas da upravlja akcijama iz bolnica, uključujući i Naser, što osoblje te bolnice negira.

Na severu Gaze, gde je Izrael smanjio opseg akcija, poginulo je 12 osoba u udaru na stambenu zgradu blizu bolnice Al Šifa.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas, što Palestinci ne veruju da je moguće zbog strukture te militantne grupe i duboke ukorenjenosti u Gazi koju vode od 2007. godine.

Hamas je 7. oktobra napao Izrael i tada je poginulo 1.200 ljudi, a više od 240 su odvedeni kao taoci - od kojih je polovina i dalje u Gazi.

U Tel Avivu su do sada održani mnogobrojni protesti sa zahtevom da se svi taoci oslobode.

Izraelski ministar i bivši komandant vojske Gadi Ajzenkot kaže da će za oslobađanje živih talaca biti potreban dogovor.

Brigada Al Naser Salah al Din, grupa bliska Hamasu, objavila je u petak da je izraelski vojnik, koji je držan kao talac, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

Delegacija Ministarstva spoljnih poslova Rusije je u petak primila delegaciju Hamasa i apelovala na njih da oslobode taoce, među kojima je i troje Rusa. Hamas je saopštio da su "obe strane naglasile značaj dogovora o prekidu vatre".

XS
SM
MD
LG