Linkovi

Bajden izneo plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi


Dim nakon izraelskog bombardovanja Rafe. (Foto: Eyad BABA / AFP)
Dim nakon izraelskog bombardovanja Rafe. (Foto: Eyad BABA / AFP)

Predsednik Amerike Džo Bajden rekao je u petak da Hamas više nije sposoban da izvede još jedan napad velikih razmera na Izrael, i pozvao Izraelce i Hamas da postignu dogovor o oslobađanju preostalih talaca za produženi prekid vatre.

„Ovo je zaista odlučujući trenutak“, rekao je Bajden dok je govorio o sporazumu u tri faze koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu.

„Izrael je dao svoj predlog. Hamas kaže da želi prekid vatre. Ovaj dogovor je prilika da dokažu da li to zaista misle”, naveo je Bajden.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Američki taoci bi u ovoj fazi bili pušteni, a tela ubijenih talaca vraćena njihovim porodicama. Humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze, na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

"I sve dok Hamas ispunjava svoje obaveze, privremeni prekid vatre bi, prema izraelskom predlogu, postao 'trajni prekid neprijateljstava'", rekao je Bajden.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom. Ali Bajden je priznao da će biti teško održavati dogovor jer postoji niz detalja o kojima treba pregovarati kako bi se prešlo iz prve faze u drugu.

Izraelska vojska u centru Rafe širi ofanzivu

Izraelska vojska potvrdila je da njene snage deluju u centralnim delovima Rafe u sve većoj ofanzivi na grad na jugu Gaze.

Izrael je započeo kopneni napad na grad 6. maja, nakon čega je počeo egzodus od oko milion Palestinaca iz grada, a humanitarne operacije UN u toj oblasti pretrpele su prekide.

Ipak, američki predsednik rekao je da Izrael nije prešao crvene linije.

Vojska je saopštila da su njene trupe u centru Rafe otkrile Hamasove raketne bacače i tunele i demontirale skladište za oružje. Nije precizirano gde su se u centru Rafe odvijale operacije, ali prethodne izjave i izveštaji svedoka ukazivali su na racije u izbegličkom kampu Šabura i drugim lokacijama u blizini centra grada.

Izrael je saopštio da je ofanziva u Rafi od vitalnog značaja za iskorenjivanje boraca Hamasa u kampanji njegove vojske da uništi tu grupu nakon napada na južni Izrael 7. oktobra.

Palestinci koji su pobegli iz grada rasuli su se po južnoj i centralnoj Gazi, većina njih živi u bednim šatorskim kampovima. Veruje se da je oko 300.000 ljudi ostalo u toj oblasti, od kojih su neki i dalje u centralnim urbanim delovima grada, rekao je zvaničnik UN, želeći da ostane anoniman.

Šejna Lou, portparolka Norveškog saveta za izbeglice rekla je da je većina njih otišla u ruralna područja zapadno od grada u blizini obale.

XS
SM
MD
LG