Linkovi

Izraelski ministar naredio vraćanje zaplenjene opreme agenciji AP


Kadar iz prenosa uživo koji je emitovala agencija AP u južnom Izraelu (Foto: AP)
Kadar iz prenosa uživo koji je emitovala agencija AP u južnom Izraelu (Foto: AP)

Izraelski ministar komunikacija naredio je vladi da vrate kamere i zaplenjenu opremu agenciji Asošijeted pres nakon što je ranije tokom dana blokiran signal tog medija za živi prenos iz severnog dela Pojasa Gaze.

Izraelski zvaničnici su optužili tu novinsku organizaciju da je prekršila novi zakon o medijima tako što je dala snimke Al Džaziri.

Katarski satelitski kanal je među hiljadama klijenata koji primaju video snimke uživo od AP-a i drugih novinskih organizacija. AP je osudio taj potez.

„Asošijeted pres najoštrije osuđuje akcije izraelske vlade da ugasi naš dugogodišnji prenos uživo koji pokazuje pogled na Gazu i zapleni opremu AP-a“, rekla je Loren Iston, potpredsednica korporativnih komunikacija u novinskoj organizaciji. „Zaustavljanje nije bilo zasnovano na sadržaju fida, već na zlonamernoj upotrebi novog zakona o stranim emiterima od strane izraelske vlade. Pozivamo izraelske vlasti da vrate našu opremu i omoguće nam da odmah ponovo uspostavimo signal uživo kako bismo mogli da nastavimo da pružamo ovo važno vizuelno novinarstvo hiljadama medija širom sveta."

Zvaničnici Ministarstva komunikacija stigli su na lokaciju AP-a u južnom gradu Sderotu u utorak popodne i zaplenili opremu. Oni su agenciji AP predali komad papira, koji je potpisao ministar komunikacija Šlomo Karhi, u kojem se navodi da krši zakon o stranim emiterima u zemlji.

Nedugo pre toga, emitovan je snimak na kome se vidi široki kadar severne Gaze. AP je radio u skladu sa pravilima izraelske vojne cenzure, koja zabranjuju emitovanje detalja poput kretanja trupa koji bi mogli da ugroze vojnike. Snimak uživo je pokazivao dim koji se diže nad teritorijom.

Zaplena je usledila nakon usmenog naređenja u četvrtak da se prekine prenos uživo - što je novinska organizacija odbila da uradi.

„U skladu sa odlukom Vlade i uputstvima ministra, ministarstvo komunikacija će nastaviti da preduzima sve neophodne mere za ograničavanje emitovanja programa koji štete bezbednosti države“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid nazvao je taj potez "činom ludila".

"Ovo nije Al Džazira. Ovo je američka novinska kuća", rekao je on. „Ova vlada se ponaša kao da je odlučila da se po svaku cenu pobrine da u celom svetu svi zaobilaze Izrael”.

Izraelski zvaničnici su iskoristili zakon da 5. maja zatvore kancelarije katarskog emitera i zaplenili opremu kanala, zabranili njegovo emitovanje i blokirali njegove veb stranice.

Tada su medijske grupe upozorile na ozbiljne posledice po slobodu štampe u zemlji, jer zakon daje ministru komunikacija Šlomou Karhiju, koji je član ekstremno desnog krila Likud partije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, širok prostor da ga sprovede protiv drugih medija.

„Ovom odlukom Izrael se pridružuje sumnjivom klubu autoritarnih vlada“, saopštilo je ranije ovog meseca Udruženje stranih novinara u Izraelu, koje predstavlja desetine međunarodnih novinskih kuća koje rade u zemlji i na palestinskim teritorijama. „A vlada možda neće tu da se zaustavi. Premijer ima ovlašćenje da cilja druge strane medije za koje smatra da ’deluju protiv države‘”.

„Ovo je mračan dan za medije. Ovo je mračan dan za demokratiju“, navodi se.

Izrael je dugo imao problematične odnose sa Al Džazirom, optužujući je za pristrasnost prema zemlji, a Netanjahu je tu TV stanicu nazvao "kanalom terorizma" koji se bavi huškanjem.

Al Džazira je jedna od retkih međunarodnih novinskih kuća koja je ostala u Gazi tokom rata, emitujući scene vazdušnih napada i prepunih bolnica i optužujući Izrael za masakre.

Rat u Gazi počeo je napadom Hamasa u Izraelu u kojem je poginulo 1.200 ljudi, a 250 je uzeto kao taoce. Od tada je ubijeno više od 35.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamasa i ne pravi razliku između civila i boraca.

XS
SM
MD
LG