Linkovi

Jedan putnik preminuo, desetine povređene zbog turbulencije na letu Singapur erlajnsa


Unutrašnjost aviona Singapur erlanjsa posle turbulencije (REUTERS/Stringer)
Unutrašnjost aviona Singapur erlanjsa posle turbulencije (REUTERS/Stringer)

Jedan stariji muškarac iz Britanije je umro, a 30 putnika je povređeno na letu Singapur erlajnsa iz Londona za Singapur, kada je avion uleteo u ozbiljnu tubrulenciju iznad Indijskog okeana.

Let je preusmeren na Bangkok i sleteo je na tamošnji aerodrom.

Nadležni kažu da je Britanac dobio srčani udar, ali to još nije potvrđeno. Nije objavljeno ni njegovo ime.

Boing 777-300 ER je leteo od Londona do Singapura sa 211 putnika i 18 članova posade, a pri sletanju u Bangkok hitna pomoć je zbrinjavala putnike.

Singapur erlajns je na društvenim mrežama napisao da je 18 osoba ostalo u bolnici, a da je 12 tretirano na licu mesta. Lokalna bolnica je međutim saopštila da je 71. putniku ukazana pomoć, uključujući šestoro sa teškim povredama.

Ministar saobraćaja Tajlanda Surija Jungrungruagkit rekao je da će Singapur poslati drugi avion kasnije tokom dana da preveze lakše povređene putnike nazad.

Generalni menadžer aerodroma u Bangkoku je rekao da je Britanac imao 73 godine i da je preminuo od srčanog udara.

Podaci sa sajta FlightRadar24 pokazuje da je avion za tri minuta pao sa visine od 11.300 metara na 9.400 metara i ostao je na toj visini narednih 10 minuta dok nije sleteo u Bangkok.

Unutrašnjost aviona posle sletanja u Bangkok (REUTERS/Stringer)
Unutrašnjost aviona posle sletanja u Bangkok (REUTERS/Stringer)

Oštar pad se desio iznad Indijskog okeana, i avion je tada poslao međunarodni hitni signal za pomoć.

"Singapur erlajns izjavljuje saučešće porodici preminulog. Radimo sa lokalnim vlastima na Tajlandu na pružanju pomoći", naveli su iz kompanije.

Ministar saobraćaj Či Hong Tat izjavio je saučešće na Fejsbuk stranici. Rekao je da nadležni pružaju podršku i pomoć putnicima koji su povređeni, i njihovim porodicama".

Jedan putnik rekao je za agenciju Rojters da je imao osećaj kao da se avion uspinje a zatim pada.

"Letelica je odjednom počela da se naginje i trese i došlo je do dramatičnog pada zbog čega su svi koji nisu sedeli i bili vezani, odmah odskočili i udarili u plafon. Neki ljudi su glavom udarili u pregrade za prtljag, udarili su mesta gde se nalaze svetla i maske i probili taj deo", opisao je 18-godišnji student Džafran Azmir.

XS
SM
MD
LG