Linkovi

Zimske olimpijske igre se vraćaju u Jutu: Solt Lejk Siti domaćin 2034.


Slavlje u Solt Lejk Sitiju posle objave da će taj grad biti domaćin Zimskih olimpijskih igara (Foto: REUTERS/Jim Urquhart)
Slavlje u Solt Lejk Sitiju posle objave da će taj grad biti domaćin Zimskih olimpijskih igara (Foto: REUTERS/Jim Urquhart)

Solt Lejk Siti, u američkoj državi Juti, biće domaćin Zimskih olimpijskih igara 2034. godine, odlučio je u srijedu Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Američki grad, koji je bio domaćin i 2002. godine, dobio je 83 od 89 glasova na sjednici MOK-a, nakon što je u junu imenovan kao favorit.

"Ljudima koji slave kod kuće poručujem: Olimpijske igre se vraćaju u Jutu", rekao je guverner te države Spenser Koks koji je, uz skijašicu Lindzi Von, zastupao Solt Lejk Siti na sjednici olimpijskog komiteta u Parizu.

Objavu MOK-a u Solt Lejk Sitiju je pratio veliki broj ljudi.

"Osjećamo olakšanje što smo prošli kroz ovaj dio procesa, i uzbuđenje zbog onog što slijedi...To će biti nezaboravno iskustvo, veliko slavlje i nešto što će cijeli svijet da vidi, ponovo sa stanovnicima Jute", rekao je Džin Sajks, predsjedavajući američkog Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta.

Solt Lejk Siti je prvobitno želio da se kandiduje da bude domaćin igara 2030. godine, koje su na kraju dodjeljene Francuskoj, ali je odustao od tog plana zato što je datum bio previše blizu Ljetnjih olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine.

"Oduševljeni smo što se Zimske olimpijske igre vraćaju u Solt Lejk Siti, Jutu 2034. godine", poručeno je iz Stejt departmenta na Eksu.

Projetak je nedavno bio suočen sa neočekivanom preprekom zbog slučaja 23 kineska plivača koji su bili testirani pozitivno na zabranjenu supstancu prije Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

Kasnije su oslobođeni optužbi tokom istrage kineskih vlasti koje su saopštile da su plivači slučajno bili izloženi supstanci trimetazidin (TMZ) kroz kontaminaciju.

Svjetska agencija za borbu protiv dopinga (WADA) takođe nije otkrila nikakav prestup tokom svoje istrage, ali je to podstaklo odvojenu istragu u Americi. Američka agencija za borbu protiv dopinga oštro je kritikovala istragu WADA-e.

Potezi američkih vlasti i upotreba Zakona Rodčenkov izazvali su veliko nezadovoljstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu koji je naveo da se ovlašćenja WADA-e ne mogu jednostrano dovoditi u pitanje.

Zakona Rodčenkov usvojen je 2020. i predviđa proširenje jurisdikcije američkih vlasti na bilo koje međunarodno sportsko takmičenje koje obuhvata američke sportiste ili je finansijski povezano sa SAD.

MOK je naveo da je u ugovoru sa gradom domaćinom Olimpijskih igara sada dodat amandman koji komitetu omogućava da ga raskine u "slučajevima gdje se ne poštuju ovlašćenja WADA-e u borbi protiv dopinga ili se ometa i podriva primjena propisa" u toj oblasti.

Solt Lejk Siti i Olimpijski i paraolimpijski komitet SAD, kako je saopšteno, već su potpisali ugovor sa navedenim amandmanom.

"Pitanja o kojima se raspravlja nisu izazvali Solt Lejk Siti ili Juta ili njeno stanovništvo. Vi nemate nikakve veze sa tim. Nažalost, za vas i nas, ta pitanje su pokrenuta kada je došlo do vašeg izbora", rekao je predsjednik MOK-a Tomas Bak.

XS
SM
MD
LG