Linkovi

Gradonačelnica Pariza: Kvalitet Sene biće dobar za plivanje na Olimpijskim igrama


Brod krstari Senom blizu mosta Pont Nef u Parizu, 23. aprila 2024. (Foto: AFP/Martin Bureau)
Brod krstari Senom blizu mosta Pont Nef u Parizu, 23. aprila 2024. (Foto: AFP/Martin Bureau)

Gradonačelnica Pariza An Idalgo uverena je da će kvalitet vode u Seni biti u skladu sa olimpijskim standardima ovog leta - i planira da to dokaže plivajući u reci, možda čak zajedno sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Sena je predviđena za maratonsko plivanje na Olimpijskim igrama, kao i za plivački deo olimpijskih i paraolimpijskih trijatlona.

Na pitanje da li će ispuniti svoje obećanje da će plivati u Seni pre igara, Idalgo je odgovorila: "Svakako, jer će kvalitet vode biti dobar".

Decenijama, Sena je bila suviše toksična za većinu ribe kao i za plivače, i uglavnom je služila kao vodeni put za prevoz robe i ljudi, ili kao vodeno groblje za odbačene bicikle i druge otpatke. Plivanje u Seni je, uz neke izuzetke, nelegalno od 1923.

Idalgo je pomenula nova postrojenja sagrađena specijalno da bi se očistila reka, čiji je kvalitet vode nedavno kritikovala jedna ekološka organizacija. Fabrika za prečišćavanje vode u mestu Šampinji-sur-Marn istočno od Pariza svečano je otvorena u utorak.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo i predsednik Emanuel Makron u Parizu 8. maja 2021 na ceremoniji obeležavanja 77 godina od kraja Drugog svetskog rata. (Foto: AP/Ludovic Marin)
Gradonačelnica Pariza An Idalgo i predsednik Emanuel Makron u Parizu 8. maja 2021 na ceremoniji obeležavanja 77 godina od kraja Drugog svetskog rata. (Foto: AP/Ludovic Marin)

Sledeće nedelje će zvanično biti otvoren veliki rezervoar za skladištenje vode kako bi se smanjila potreba da se otpadne vode pune bakterije izlivaju u Senu neprečišćene dok pada kiša. Džinovska rupa iskopana pored železničke stanice Osterlic u Parizu sadržaće prljavu vodu čija je količina ravna 20 olimpijskih bazena, koja će se sada prvo prečišćavati umesto da se kod odvodne kanale ubacuje u reku.

Idalgo kaže da je pozvala visoke francuske zvaničnike da plivaju u Seni na događaju nazvanom "veliki skok" krajem juna ili početkom jula. Makron, koji je i sam obećao da će plivati u pariskoj reci, je pozvan, kao i organizatori Ollimpijskih igara u Parizu i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

"Skočićemo u Senu i mnogi volonteri su se već prijavili da dođu i plivaju sa mnom i sa svim sportistima koji će biti tamo. Biće bezbedno plivati u Seni."

Kvalitet vode mora da bude dovoljno dobar za plivanje tokom Olimpijskih igara, a od 2025. godine i tokom leta - pošto grad planira da dozvoli plivanje na nekim delovima obale. Međutim, plivanje van sezone će ostati nelegalno.

Procenjuje se da će čišćenje Sene koštati oko 1,4 milijardu evra, što će platiti država i lokalne vlasti.

Gradski zvaničnik Mark Giljom najavio je da će rutinsko testiranje vode početi 1. juna, kada će sve nove fabrike za preradu vode biti operativne. Za vreme Olimpijskih igara, voda će se testirati u 3 sata ujutru, svakog dana, da bi se odlučilo da li planirane trke mogu da budu održane.

Organizatori kažu da ako nivoi zagađenja budu previsoki, trke mogu da budu odložene a u najgorem slučaju, plivački deo trijatlona bio bi otkazan.

U nedavnom izveštaju, neprofitna ekološka organizacija Fondacija Surfrajder nazvala je Senu "posebno zagađenom tačkom", nakon što je pratila nivoe bakterija tokom šest meseci. Grupa je zaključila da će sportisti "plivati u zagađenoj vodi i preduzimati značajne rizike po svoje zdravlje."

XS
SM
MD
LG