Linkovi

Da li će "udvaranje" glasačima na TikToku uticati na ishod izbora u novembru?


ARHIVA -Pristalice TikToka ispred američkog Kongresa (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
ARHIVA -Pristalice TikToka ispred američkog Kongresa (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Predsednik Džo Bajden i bivši predsednik Donald Tramp slažu se oko malo stvari, a zabrana društvene mreže TikTok, čiji vlasnici su iz Kine, jedna je od njih. Ipak, u predsedničkoj kampanji oba kandidata imaju naloge na toj platformi, ali pitanje je koliku to može da utiče na izbore.

Kandidat Republikanske stranke za predsednika Donald Tramp pridružio se TikToku ovog meseca. Isto je u februaru učinio i predsednik Džo Bajden.

Čini se da društvena mreža, koja često ima negativne konotacije, više nije problematična kada su u igri predsednički izbori.

“Čitav svet društvenih medija se promenio u četiri godine između prošlih i ovih predsedničkih izbora. Ovo su prvi izbori u kojima je TikTok dominantna sila", kaže osnivač kompanije Presižn stratedžists, Ted Gof.

Da li bi TikTok mogao da pomogne Bajdenu i Trampu u kampanji?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

I Bajden i Tramp su bili za zabranu TikToka u Sjedinjenim Državama, pozivajući se na bezbednosne rizike jer kompanija koja je vlasnica ima veze sa kineskom vladom. Ipak, sa 170 miliona korisnika u Americi, od čega 44 odsto između 18 i 29 godina starosti, TikTok predstavlja veliku priliku da se pridobiju mlađi birači.

Istovremeno, iako se sve više Amerikanaca informiše na društvenim mrežama, nedavna studija pokazuje da oni nisu tu zbog politike.

“Kada smo pitali zašto se okreću mrežama, mislim da je zabava bila ključna. Zabava je bila veliki razlog, posebno za TikTok, a vesti nisu bile toliko važan povod zbog kojeg su ljudi odlazili na mreže", kaže Eliza Širer iz Istraživačkog centra Pju.

Korisnici TikToka do vesti dolaze indirektno, preko komentara ili humorističnih postova koji se odnose na aktuelne događaje, a za razliku od Fejsbuka ili Instagrama, nisu postovi prijatelja i porodice.

“Na TikToku najčešći izvor vesti su zapravo drugi ljudi, koje se ne poznaju lično. Algoritam više nudi korisnicima stvari, nego što oni nekoga konkretno prate“, kaže Širer.


“Veoma je teško bilo kojem pojedinačnom nalogu na društvenim mrežama, čak i ako je nalog predsednika ili bivšeg predsednika, da dobije toliko puno pažnje u izuzetno krcatom i haotičnom pejzažu društvenih medija", smatra Gof.

Stručnjaci za marketing kažu da je ključna i reputacija onlajn influensera.

“Morate imati brojne glasove koji šalju tu poruku. Očito, influenseri takođe imaju povezanost sa svojim pratiocima. Više im se veruje nego možda političarima. Morate pronaći način da prenesete svoju poruku i da objasnite zašto biste vi bili bolji predsednik na način koji će imati smisla, a da ne odbijate ljude na ovoj platformi na koju su došli zbog zabave. Oni nisu došli da čuju vaš politički oglas", objašnjava Gof.

U izbornoj trci koja će biti neizvesna, influenseri sa TikToka bi mogli da imaju ulogu menadžera digitalnih kampanja.

XS
SM
MD
LG