Linkovi

Ko su petoro optuženih za smrt glumca Metjua Perija?


Metju Peri na žurci magazina GQ u Holivudu, novembar 2022. (Willy Sanjuan/AP)
Metju Peri na žurci magazina GQ u Holivudu, novembar 2022. (Willy Sanjuan/AP)

Petoro ljudi optuženo je u vezi sa smću glumca Metjua Perija, koji je preminuo od prevelike doze ketamina. Među optuženima su glumčev asistent i dvoje lekara.

"Optuženi su zloupotrebili zavisnost gospodina Perija kako bi se obogatili. Znali su da je to što rade pogrešno", rekao je tužilac Martin Estrada.

Petoro optuženih je učestvovalo u nabavci velikih količina ketamina za Perija, što je na kraju uzrokovalo njegovu smrt u oktobru 2023.

Evo šta se zna o optuženima:

Doktor Salvador Plasensija

Plasensija, lekar iz oblasti Santa Monike u Los Anđelesu, uhapšen je u utorak i optužen za zaveru da se distribuira ketamin, distribuciju ketamina, izmenu i falsifikovanje dokumenata povezanih sa federalnom istragom.

U prvom pojavljivanju pred sudom jer rekao da nije kriv, a sudija ga je pustio na slobodu do početka procesa uz kauciju od 100.000 dolara.

U optužnici se navodi da je Plasensija, koji je poznat kao "doktor P", kroz aplikacije sa enkriptovanim porukama i komunicirajući u šiframa, razgovarao o prodaji droge.

Bočice sa ketaminom je zvao imenom soka - "Doktor Peper" ili "konzervama". Optužen je da je, zajedno sa drugima, omogućio promet droge do Perijevog ličnog asistenta Keneta Ivamase.

Prema optužnici, Plasensija je u porukama o razmeni droge, napisao: "Pitam se koliko bi ovaj moron platio" i "Hajde da to vidimo".

Posle pojavljivanja doktora Plasensije na sudu, njegov advokat Stefan Saks je rekao da je "doktor Plasensija radio u skladu sa najboljim medicinskim namerama" i da njegovi postupci nisu krivična dela.

"Želeo je da pruži najbolji medicinski tretman i ne učini štetu", kazao je Saks.

Plasensija, koji ima 42 godine, završio je medicinski fakultet u Los Anđelesu 2010. godine i do sada nije imao dosije. Njegova licenca ističe u oktobru.

Preti mu kazna od po 10 godina zatvora za svaku tačku optužnice povezanu sa ketaminom, i po 20 godina zatvora za svaku tačku povezanu sa falsifikovanjem dokumenata.

Džezvin Sanja

Tužilaštvo tereti Sanju za dilovanje droge, a njena kuća u severnom Holivudu je označena kao centar za distribuciju ketamina koji je ubio Perija. Sanja je poznata kao "kraljica ketamina".

Uhapšena je u utorak i optužena u nekoliko tačaka za zaveru da se distribuira ketamin, kao i za posedovanje i distribuciju metamfetamina.

U optužnici se navodi da je ketamin koji je ona distribuirala 24. oktobra 2023. izazvao Perijevu smrt nekoliko dana kasnije.

Sanja se izjasnila da nije kriva, a sudija je rekao da ostaje u pritvoru. Njen advokat je kritikovao medijski nadimak "kraljica ketamina" koji su tužioci iskoristili.

Preti joj kazna od 10 godina do doživotnog zatvora.

Kenet Ivamasa

Ivamasa je radio kao Perijev lični asistent i često je sa drugima komunicirao u šiframa oko nabavke ketamina, kažu nadležni.

Priznao je da je Periju davao injekcije ketamina, pa i na dan kada je umro. Priznao je krivicu po jednoj tački optužnice za distribuciju ketamina koja je izazvala smrt.

Ivamasa, star 59 godina, nije imao nikakvu medicinsku obuku za davanje injekcija kontrolisanih supstanci, tvrdi tužilaštvo. On je inače Perija i pronašao mrtvog u njegovom domu.

Ivamasini advokati nisu bili dostupni za komentar.

Preti mu kazna od 15 godina zatvora.

Doktor Mark Čavez

Čavez, doktor iz San Dijega, priznao je krivicu za jednu tačku optužnice, zaveru da se distribuira ketamin.

Čavez je prodao ketamin Plasensiji, koji je prethodno dobio preko lažnog recepta. Plasensija je onda prodao ketamin Ivamasi.

Čavez je imao kliniku za ketamin i dobijao je taj lek od distributera, falsifikujući dokumenta u kojima se obavezao da supstancu neće prodavati trećoj strani niti je koristiti u druge svrhe.

On je završio Univerzitet Kalifornije u Los Anđelesu 2004. godine i osnovao kompaniju The Health MD, koja se bavila dugovečnošću i fitnesom. Kao i Plasensija, i Čavez nije bio predmet nikakvih disciplinarnih mera. Njegova licenca ističe 2026.

Čavez nije odgovorio na zahteve za komentar. Preti mu kazna od 10 godina zatvora.

Erik Fleming

Fleming, star 54 godine, bio je Perijev prijatelj i komunicirao je sa Ivamasom da mu proda drogu koju bi glumac posle koristio.

Priznao je krivicu za jednu tačku optužnice - zaveru da se distribuira ketamin i distribuciju ketamina koja se završila smrću.

Tužilaštvo tvrdi da je Fleming nabavio ketamin od Sanje i dostavio ga Ivamasi. Ukupno je dostavio 50 bočica ketamina Periju, a 25 je dostavljeno četiri dana pre njegove smrti.

Flemingovi advokati nisu odgovorili na upit za komentar.

Preti mu kazna od 25 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG