Linkovi

Osmi mart na Kosovu: Za život bez nasilja nad ženama


Protestni marš žena u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Protestni marš žena u Prištini

"Marširamo, ne slavimo, za život bez nasilja nad devojkama i ženama“, poručilo je stotinak učesnica marša u Prištini povodom Međunarodnog dana žena.

Osmomartovski protestni marš žena na Kosovu počeo je simbolično ispred Palate pravde. Učesnice protesta nosile su parole na kojima je pisalo “Patrijarhat ubija”, “Upozoravamo na ubistva žena”, “Sudu su krvave ruke od ubijenih žena”, “Još Koliko ubijenih žena”.

Učesnici su nastojali da ukažu na problem porodičnog nasilja i, kako su ukazali, nemar pravosudnih organa na Kosovu.

“Kao neko ko je preživeo porodično nasilje prijavila sam slučaj 2021. godine i dve godine se borim za pravdu. Svedok sam zanemarivanja, nepoverenja i stalnih nepravdi koje prema ženama čine Policija, Tužilaštvo i Sud. Dovoljno je napomenuti da ima mnogo predmeta u policiji koji nisu otvoreni zbog nemara policije i tužilaštva”, rekla je Elmedina Hajdari koja za sebe kaže da je bila žrtva porodičnog nasilja.

Okupljeni, koji su šetnju završili pred zgradom Vlade Kosova, protestom su želeli da skrenu pažnju na položaj žena u društvu i nepoštovanje njihovih prava.

„Od nas se očekuje da rađamo i razmnožavamo se čak i kada to ne želimo. Mi smo te koje se maltretiraju kod kuće, na ulici, u školi, na poslu, u policiji, sudu i tužilaštvu. Više od 50 nas je ubijeno za manje od 15 godina. Svaki dan smo zlostavljane u domovima u koje se uselimo nakon braka, ali malo nas prijavljuje zlostavljanje, jer je većina nas naučena da dobra žena treba da izdrži”, rekla je rekla je jedna od organizatorki ovog protesta Mirišahe Sulja.

Na skupu su izneti i brojni drugi primeri nepoštovanja prava kosovskih žena.

„Mi žene svih profesija imamo mnogo više zajedničkog nego razlika. Sve radimo, ali nismo sve plaćene. Radimo i van kuće, ali većina našeg vremena tokom dana posvećena je drugima - čišćenju, kuvanju, nezi, ali malo nas je plaćeno za ovaj posao. Malo nas je u politici, niko od nas ne vodi nijednu opštinu. Od nas se očekuje da očistimo kuće u kojima živimo, ali malo nas je vlasnica tih kuća”, navela je Sulja.

Crna Gora: Obilježavanje 8. marta
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

Povodom 8. marta Međunarodnog dana žena kosovska Agencija za rodnu ravnopravnost održala je konferenciju u cilju podizanja svesti o eliminisanju barijera koje sprečavaju žene i devojke da adekvatno učestvuju u javnom životu i ostvare svoj potencijal u društvu.

Na ovom događaju gde je govorio i premijer Kosova Aljbin Kurti nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

Naser Ajeti, viši službenik za zakonodavstvo u Agenciji za rodnu ravnopravnost, rekao je srpskim novinarima da prevod nije obezbeđen jer nisu potvrdili svoj dolazak.

Međutim u pozivnici koju je ova Agenicija poslala medijima pre nekoliko dana nije navedeno da je potrebno da medijske kuće potvrde svoje prisustvo.

Prema Ustavu Kosova službeni i potpuno ravnopravni jezici na Kosovu su albanski i srpski.

XS
SM
MD
LG